Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2021

tww november 2021
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

Voor het komende clubkampioenschap staat een Porter als wedstrijdbier op het programma. Lekker. Meteen even in mijn receptenarchief gedoken en weer even zitten mijmeren over de lekkere Porters die we ooit gebrouwen hebben.

Zoals de ultra-extreem-mega-super-black Porter. Zoveel black, brouw- en choco-mout dat het haast niet meer te filteren was. Als je daar twee glaasjes van op had en je keek de volgende ochtend achterom, lag daar iets ultra-zwarts. Zo zwart dat je het ergste deed vermoeden. “Maar gelukkig is het slechts de Porter”, bedacht je dan wat later.

Of de Ditbiervlektduswel. Een milde brown Porter met heerlijke chocoladetonen, verpakt in een moutige afdronk.

Tevens vond ik onderstaand recept. De LondonPorter: een lekkere Robust Porter met, ondanks de gebrande donkere smaak, toch een verfrissende afdronk. De koudhop geeft het geheel een fijne hoppie finish.

Als je hier een vleugje kers of zoiets als vanille aan toevoegt, geeft dat weer een hele andere dimensie aan het bier. Heerlijk allemaal.

Groeten,
Michael

Recept voor november

LondonPorter

Biertype: Porter

 

Recepthoeveelheid:

10l

Alcoholpercentage:

7.4%

Begin SG:

1066

Eind SG:

1014

EBC (kleur):

147 ebc

EBU (bitterheid):

60 IBU

Kooktijd:

75 min

Brouwzaalrendement:

75%

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Opmerking

Pale mout

5 EBC

2450 gr

 

Crystal mout

 

530 gr

 

Chocolademout

 

190 gr

 

East Kent Golding hop

5.6 α

50 gr

60 min.

East Kent Golding hop

5.6 α

15 gr

5 min.

East Kent Golding hop

5.6 α

8 gr

Koudhop

Gist:

Fermentis Safale S-04

Maischschema

70 °C

66 °C

78 °C

stort

60 min

5 min

Opmerking van de brouwer

  • De koudhop toevoegen tijdens de lagering.

  • Hoofdvergisting 1 à 2 weken en 2-4 weken lageren.

Terug naar overzicht