Terug naar overzicht

Clubkampioenschappen

tww oktober 2021
Door: Jacques Stricker

Clubkampioenschappen
De eerste clubavond heeft inmiddels weer plaatsgevonden en de komende clubavond, vrijdag 29 oktober staat mede in het teken van inleveren van de wedstrijdbieren voor de clubkampioenschappen. Hieronder nog  even de informatie over de wedstrijdbieren.

A: Porter (klasse B), een echt Engels bier

Porter is een oude biersoort. Het komt in teksten van rond 1730 al voor. Algemeen wordt aangenomen dat het zijn naam dankt aan de dragers (porters) in Londen, die het veel gedronken zouden hebben. Er is echter ook een theorie dat het uit het Schots komt. Van oorsprong was het mengbier. In pubs werd het uit drie verschillende vaten gemengd. In 1722 werd door Harwood begonnen met het in 1 vat bij de pub aan te leveren, mogelijk kreeg het toen de naam Porter. In de 18e eeuw was Porter in Engeland en Ierland een populair bier. Later werd het verdrongen door stout. Pas sinds een tiental jaren is men het weer beginnen te brouwen, vooral door de opkomst van kleinere brouwerijen. (Bron: Presentatie Porter en Stout door Nico Mes, oktober 2004)

B: Tripel (klasse C)  

Dit jaar ook in het project verbeter je eigen bier. De typeaanduiding Tripel komt uit Vlaanderen. De oorsprong van de term is onbekend. De twee belangrijkste theorieën zijn dat het woord Tripel de sterkte van het bier weergeeft. Hoe meer kruisen, hoe sterker het bier.  Mogelijk verwijst het naar het alcoholpercentage, respectievelijk 3, 6 en 9%. Volgens Michael Jackson is de eerste Sterke Pale Ale die geassocieerd kan worden met deze aanduiding,  gebrouwen in de vroege jaren 1930 door Hendrik Verlinden van “De Drie Linden”  brouwerij  te Brasschaat.  In die tijd zochten brouwers naar een bier om te concurreren met de bleke lagers uit Zuid Duitsland. In 1932 heeft Verlinden voor eigen brouwerij een Sterke Pale Ale geproduceerd onder naam Witkap Pater. Dit bier is nu bekend onder de naam Witkap Tripel van brouwerij Slagmuylder in Ninove. Deze brouwer heeft het merk overgenomen na sluiting van de brouwerij “de Drie Linden”. Verlinden adviseerde in die tijd de paters van Westmalle, en zij kwamen met hun Tripel onder de naam Superbier. Het was een sterk blond bier en was zeer waarschijnlijk gebaseerd op een blond bier van de monniken. In 1956 werd het recept aangepast door broeder Thomas, de toenmalige hoofdbrouwer van Westmalle. Er werd meer hop toegevoegd en het kreeg toen de naam Tripel. Het recept is sinds die tijd ongewijzigd gebleven. De stijl van Westmalle Tripel en de naam is op grote schaal gekopieerd, bijna iedere brouwer heeft een bier van dit type in zijn programma. Westmalle stond aan de basis en wordt wel ‘de Moeder van alle Tripels’ genoemd. (Bron: presentatie clubavond februari 2010 door Theo van Eijden)

Kenmerken van deze bieren

Porter

Algemene kenmerken

De Porter is (zeker van oorsprong) een echt Engels donker bovengistend bier met beperkt geroosterd karakter.

Uiterlijke kenmerken

Licht tot donkerbruin van kleur. Helder tot licht wazig met een gebroken witte tot beige blijvende schuimkraag.

Geurassociaties

Het geroosterde karakter is duidelijk en neigt naar chocolade. Heeft eventueel ook een normale moutgeur (karamelachtig, graanachtig, broodgeur, nootachtig en/of toffee-achtig). Zwak tot matig fruitig.

Smaak

  • Een milde tot matige geroosterde moutsmaak, vaak met een chocolade karakter. Karamel-, noten- en toffeesmaken zijn vaak duidelijk waarneembaar.
  • Weinig hopsmaak, indien aanwezig is de hopsmaak afkomstig van Engelse hopsoorten.
  • Normaal vrij ver uitgegist, met weinig fruitigheid.

Basissmaak

Bitterig tot bitter zoetig soms iets zoutig.

Body

Medium.

Mondgevoel

Matig koolzuur, plakkerig, zwak metaal.

Nasmaak

Een droppige, cacao-achtige, bitterige tot bittere nasmaak met ook karamel, droog uitlopend.

Opmerkingen

  • Porter heeft niet het wrange, metaalachtige, geroosterde karakter van een Irish Dry Stout, maar is wat ronder van smaak.
  • Minder alcoholisch, fruitiger en droger dan Baltic Porter. Een Porter is voller en gebrander dan de Brown Ale.

Technische kenmerken

  • Begin SG:

1045 – 1060

  • SVG:

72 – 80%

  • Alcoholpercentage:

4,5 – 5,5 Vol%

  • Kleur:

50 – 90 EBC

  • Bitterheid:

25 – 40 EBU

  • Koolzuurgehalte:

4,0 – 6,0 gr/ltr

  • Voorbeelden:

Shepherd Neame Original, Fuller's London Porter, Meantime London, Samuel Smith Taddy, Nethergate Old Growler

Tripel

Algemene kenmerken

Een Tripel is een complex blond Belgisch biertype met 7,5 tot 9,5 vol% alcohol.

Uiterlijke kenmerken

Blond tot goud. Helder (tweeschijn is toegestaan). Stevige, stabiele, romige schuimkraag. Koolzuurgehalte is hoog.

Geurassociaties

  • Complex met kruidige, fruitige en (niet scherpe) alcoholische aroma's. Hoparoma kan aanwezig zijn, maar overheerst niet. Dry-hopping is niet gebruikelijk. Licht moutig, aroma's van donkere of gebrande mouten horen niet thuis in een Tripel.
  • Fruitigheid loopt uiteen van citrusachtig, banaanachtig tot ander fruit, maar neigt nooit naar oplosmiddelachtige esters.  Kruidige fenolen afkomstig van de gist (kruidig, peperig, kruidnagelachtig) zijn waarneembaar, maar mogen niet overheersen.
  • Toevoeging van kruiden (met name koriander) komt vaak voor, maar is niet vereist. De geur van een Tripel hoort mooi in balans te zijn. Niets mag overheersen. DMS en diacetyl mogen niet worden waargenomen.

Smaak

Samenspel van kruidige, fruitige en alcoholische smaken, ondersteund door een zachte moutigheid. Hopbitterheid is goed in balans met de moutigheid en zoetheid. Geen donkere of gebrande mouten, oplosmiddelachtige smaken of diacetyl.

Basissmaak

De basissmaak is zoetig, bitterig tot bitter.

Body

Door het gebruik van tot 25% suiker in de stort is de body is relatief licht voor een bier met zoveel alcohol.

Mondgevoel

Het mondgevoel is alcoholwarmend met veel koolzuurprikkeling. Een Tripel hoort niet samentrekkend te zijn. Een beetje plakkerigheid is toegestaan.

Nasmaak

Esters, kruidigheid en moutigheid komen ook in de nasmaak voor. Door het hoge koolzuurgehalte is de nasmaak droog tot licht zoetig en redelijk bitter.

Opmerkingen

Meest gebrouwen amateurbier. Droger en meer koolzuur dan Barley Wines.

Technische kenmerken

  • Begin SG:

1065 – 1080

  • SVG:

73 – 90%

  • Alcoholpercentage:

7,5 – 9,5 Vol%

  • Kleur:

10 – 24 EBC

  • Bitterheid:

15 – 40 EBU

  • Koolzuurgehalte:

5,5 – 7,0 gr/ltr

  • Voorbeelden:

Westmalle Tripel, Affligem Tripel, Chimay Wit

Aanmelden

Aanmelden via de website zoals gebruikelijk, vanaf eind augustus

  • Wedstrijdbieren Porter en Tripel
  • Wedstrijdklasse A – C  en lichte bieren van klasse V
  • Wedstrijdklasse B – D  en donkere bieren van klasse V      

Inleveren

  • Inleveren (wedstrijd)bieren op de clubavond van 29 oktober.
  • Bieren inleveren met uitgeprint inschrijfformulier per 2 flesjes, (zie wedstrijdreglement).
  • Naast de wedstrijdbieren mogen ook alle andere bieren worden ingeleverd.

Keuren

De keuring van de wedstrijdbieren vindt plaats op de clubavond van november.

Terug naar overzicht