Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (12)

tww oktober 2021
Door: Theo van Eijden

Op de website van 't Wort Wat! bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

dinsdag 20 juli 2021

Voornaam

Erik

Vraag / opmerking

Dag, ik ben bezig een pils te brouwen met gist Fermentis 34/70. Ik heb 2 zakjes op 20 ltr gedaan. Begin SG was 1052, op 16 graden gezet. SG is toen gezakt naar 1030 en daar stokt hij. Temperatuur al verlaagd naar 13 graden, geen effect. Staat nu op 19,5 graden. Iemand nog tips en kan ik zo bottelen zonder gevaar?

Beste Erik,

Je eind-SG van 1030 is te hoog om te gaan bottelen. Waarmee meet jij de  SG? Een dobber of de refractometer?  Een veel voorkomende fout is dat men het bier meet met een refractometer. Dat is alleen mogelijk als je gebruik maakt van een correctietabel. Zie bijvoorbeeld dit artikel van Ernst de Moor: https://www.twortwat.nl/t-i/1355041550 Hier staat een link naar een online omrekentabel.

Met vriendelijke groeten,
Theo van Eijden

Terug naar overzicht