Wij gebruiken eigenlijk altijd een handje zuurmout om het maisch een beetje aan te zuren. Je kan daarvoor natuurlijk ook de diverse verkrijgbare zuren gebruiken maar iets wat ik gebruik om de gootsteen mee te ontstoppen gooi ik niet zomaar in m'n bier. En een beetje zuurmout werkt goed. En dat is dus gewoon mout. En mout is prima.
Het recept voor deze maand gebruikt een hele hoop van dat spul. Het is een enigszins oud biertype uit de regio rond Leipzig, dat zegt dus eigenlijk wel al genoeg. Licht zurig en daardoor fris en kruidig van smaak. Mag een beetje schimmig zijn. Met daarbovenop een fruitig aroma. Het is dus een Gose.
Dit bier leent zich uitstekend voor allerlei fruitige extra's. Vooral de Amerikanen staan erom bekend dat ze er rare combinaties van dingen ingooien. Pas daar erg mee op want het moet natuurlijk geen vies gekleurde naar aardappel-wortel-banaan-spinazie (ik mis dan wel altijd de karbonadetonen) smakend smoothie-achtig geheel worden. Prima bier om je eens lekker op uit te leven. Als je hem nu zo'n beetje gaat brouwen heb je in de herfst een mooi bier om de zomer mee te herdenken.
PS: Recept voor augustus: Gans?
Biertype:
|
Gose
|
Recepthoeveelheid:
|
10 liter
|
Alcoholpercentage:
|
5,4%
|
Begin SG:
|
1051
|
Eind SG:
|
1011
|
EBC (kleur):
|
6 EBC
|
EBU (bitterheid):
|
13 IBU
|
Kooktijd:
|
60 min.
|
Brouwzaal rendement:
|
75%
|
Ingrediënten
Ingrediënt
|
Waarde
|
Hoeveelheid
|
Kooktijd
|
Opmerking
|
Pilsmout
|
3 EBC
|
700 gr
|
|
|
Tarwemout
|
4 EBC
|
900 gr
|
|
|
B-Zuurmout
|
3 EBC
|
640 gr
|
|
|
Saaz hop
|
3,9 α
|
15 gr
|
60 min.
|
|
Zeezout
|
|
7 gr
|
|
|
Koriander
|
|
1 gr
|
|
|
Gist:
|
Fermentis - Safale - US-05
|
Maischschema
70 °C
|
65 °C
|
65 °C
|
78 °C
|
stort
|
40 min
|
30 min
|
5 min
|
Opmerkingen van de brouwer
- Maisch-schema: de zuurmout pas na ongeveer 40 min. toevoegen en dan nog 30 min. doormaischen.
- Zonder fruit wordt het een standaard Gose.
- De volgende toevoegingen kunnen heel goed: Hibiscus 2gr/ltr, Framboos/aardbei/kers tot 100gr/ltr.
- Ongeveer 1 week voor het bottelen proeven en als het niet licht zurig is dan kan je nog wat melkzuur toevoegen, maximaal 1gr /liter.
|