Terug naar overzicht

Radical Brewing

tww juni 2021
Door: Ben Jacobs

U bent bezig in een special van 't Wort Wat! waarin aandacht wordt besteed aan toevoegingen. Oké, u gebruikt wel eens wat kruiden, of past houtlagering toe. Allemaal overzichtelijk en vooral er niet te veel van gebruiken is het advies. Maar er zijn er die veel verder gaan in hun brouwen. Een prachtig voorbeeld daarvan is Randy Mosher. En hij laat ons ervan meegenieten. ‘Radical Brewing’ is één van mijn eerste aangeschafte boeken over brouwen. Het leest geweldig en het is ook nog eens redelijk compleet.

Niet alleen beschrijft hij wat bier is, hij verhaalt over de geschiedenis ervan, neemt het brouwproces door, met alles wat erbij hoort en lardeert dit geheel met recepten, van een eenvoudig biertje via oude receptuur tot ehhh tja… ‘radical brewing’. Daarbij behandelt hij vele biertypen. En het geheel wordt opgeleukt met mooie en/of oude plaatjes. In de tijd dat dit boek verscheen was Michael Jackson nog actief en schreef een voorwoord voor het boek: hij constateerde o.a. dat de wereld wanhopig meer Moshers nodig heeft. En hij heeft gelijk.

Ik kan het een ieder aanraden, van beginnend brouwer tot gevorderde, omdat het boek vol anekdotes, ideeën en recepten zit. Nog steeds zit mijn exemplaar volgeplakt met briefjes op pagina’s waar ik ooit nog wat mee wil. Ik moet het eigenlijk opnieuw gaan lezen en me opnieuw mee laten nemen door Randy en zijn brouwwereld.

Laat ik kort nog wat voorbeelden geven: zijn ‘Summer Ale, What-if Version, c.1830’, een ale met een basis combi van Maris Otter- en pilsmout. Dat is een (proefondervindelijk door de schrijver dezes) heel fijne combi voor Ipa’s, Apa’s en Engelse bieren. Het leuke is dat hij dit combineert met koriander en zoete gember. Of hij creëert een Festbock van Vienna en aromamout. Deze krijgt een kleur tussen de lente en de herfstbock in. In zijn dubbels en tripels verwerkt hij piloncillo, turbinado of demerara suiker, wat ik helaas niet kan vinden in Nederland (het zijn alle deels geraffineerde suikers). Er worden mooie ideeën gegeven voor een imperial pale ale, waarin hij ook aangeeft dat een jaar rijping noodzakelijk is. En er is een hoofdstuk over kerstbieren, waarin hij flink bezig is met de kruiden, die in mijn andere artikel ook zijn besproken. Even verderop beschrijft hij alle te gebruiken citrus fruit als mogelijkheden met als resultaat een ‘London Ale’ of een ‘Dark Night Tangerine Porter’. Elk interessant biertype komt aan bod.

Wat ik al eerder schreef: een aanrader als je echt eens een leuk en compleet boek over bier en brouwen wil lezen en nieuwe ideeën wilt uitproberen.

Terug naar overzicht