Terug naar overzicht | |||||||
Reactie vanaf de website (9) |
tww mei 2021 | ||||||
Door: Theo van Eijden | |||||||
Op de website van 't Wort Wat! bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.
Beste Matthijs, Een giststarter moet je opbouwen. Afhankelijk van de hoeveelheid wort moet je meerdere stappen gebruiken. Klein beginnen en dan steeds een stap groter gaan. Voor 20 liter wort is een starter van 1 liter ruim voldoende. Je begint met een halve liter water en 50 gram moutextract dat is gekookt en afgekoeld. Hier de gist aan toevoegen en deze laat je een dag op je roerplaat staan. Daarna maak je 1 liter gekookt water met 100 gram moutextract aan. Laat deze afkoelen en voeg hier je halve liter starter aan toe en laat ook deze weer 1 dag op je roerplaat staan. Daarna kan je deze nogmaals vergroten door 2 liter water met 200 gram moutextract klaar te maken. Ook deze weer laten afkoelen en voeg hier dan weer je liter aan toe en laat deze weer een dag staan op je roerplaat. Op deze wijze maak je een enorme hoeveelheid gistcellen aan. Je hebt nu de keuze om alle gist met vloeistof aan je wort toe te voegen. Je kan ook deze nog een paar dagen laten staan op een koude plaats zodat alle gist naar de bodem zakt. Daarna heel voorzichtig de bovenste heldere vloeistof afgieten en aan je wort toevoegen. Het weglaten van de middenlaag doet bij mij geen belletje rinkelen. Ik hoop dat je genoeg informatie hebt. Mocht het niet duidelijk zijn laat het me weten. Lees ook dit artikel eens: https://www.twortwat.nl/t-i/1330100333. Met vriendelijke groeten, |
|||||||
Terug naar overzicht |