Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (8)

tww april 2021
Door: Theo van Eijden

Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op. Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

dinsdag 13 april 2021

Voornaam

Guus

Vraag / opmerking

Ik doe mee met de ‘Even Sharks Need Water’ brouwdag en nu zie ik verschillen tussen het recept geplaatst in het clubblad en de xml/html die we toegestuurd kregen: maischtijd 60 min tegenover 45 en kooktijd 70 tegenover 60 in het recept. Wat is nu de bedoeling om aan te houden en waarom? M.v.g., Guus

Beste Guus,

Ik begrijp dat dergelijke verschillen verwarrend kunnen overkomen. Voer altijd het recept in, in je brouwprogramma om de instellingen/specifieke parameters van je eigen installatie  in het recept te verwerken. Dat zijn bijvoorbeeld kookverliezen, verliezen in de ketel en filter, opwarmsnelheden. De voorspelbaarheid van je eindresultaat wordt dan veel beter. En bij ieder brouwsel pas je de gegevens weer iets aan zodat dit gaandeweg steeds nauwkeuriger wordt.

Kook- en maischduur zullen niet heel veel smaakverschillen in het uiteindelijke bier geven. Een kook van 70 t.o.v. 60 minuten zal iets meer water laten verdampen dus zal je dat bij het spoelen extra moeten toevoegen om goed met je SG uit te komen. Bij instellingen kun je de verdampingsgraad van je installatie invullen, uitgedrukt in percentage van je wort per uur. Brewfather zal rekening houden met een grotere verdamping en dit compenseren door iets meer spoelwater in de berekening mee te nemen.  Langer koken zal iets meer eiwitten laten uitvlokken en dus de helderheid van je bier bevorderen.

Maischduur is iets meer ongrijpbaar. Het doel is om de zetmeel volledig te laten omzetten, dat is afhankelijk van de mate van schroten en de homogeniteit van de het beslag. Als je regelmatig roert en fijn hebt geschroot zal je in een iets kortere tijd alles hebben omgezet. Maar bij niet roeren/mengen van het beslag duur het langer. Ik zeg altijd “de enzymen hebben geen benen” dus zal het zetmeel naar de enzymen toegebracht moeten worden. Dit laatste is vaak ook de reden dat bij elektrische brouwketels het rendement wat lager is, omdat daar vaak minder goed geroerd wordt. Wat langer maischen kan dit iets compenseren. Bij de maisch is de temperatuur waar je op gaat zitten belangrijker voor het uiteindelijke karakter van het bier dan de duur van een maischstap. Zeker als je gebruik maakt van een 1-staps maischmethode, wat de meest gebruikte methode is.

Met vriendelijke groeten,
Theo van Eijden

Terug naar overzicht