Terug naar overzicht

Reactie vanaf de website (2)

tww januari 2021
Door: Theo van Eijden

 
Op de website van ’t Wort Wat bestaat de mogelijkheid om reactie te geven en vragen te stellen. Sommige vragen en antwoorden willen we graag met een groter publiek delen. Want voor beginnende brouwers is het brouwproces soms niet duidelijk en roept het nog veel vragen op.
Het formulier van pagina http://www.twortwat.nl/bericht werd ingevuld.

Datum

maandag 4 januari 2021

Voornaam

Tim

Vraag / opmerking

heb mijn pas gebrouwen bier nu bijna een weekje in de vergistingsemmer, het waterslot bubbelt nog steeds goed. Nu begon de geur hoppig en zoetig, maar wordt nu beetje een zurige lucht, is er iets mis gegaan of is dit normaal?

Beste Tim,
 
Zolang je waterslot activiteit vertoont gewoon geduld houden, ik weet het is moeilijk maar dat is een belangrijke eigenschap bij het brouwen. Je weet pas zeker als je bier is uitvergist als je dit hebt gemeten en dat gedurende een paar dagen geen verandering meer optreedt in het Soortelijk Gewicht. Een goede stelregel is dat als er nog schuim op het bier staat de vergisting nog  bezig is. Gevaar van vaak meten is dat de deksel daarvoor open moet. Met het openen van de deksel komt er zuurstof bij je bier en dat is 1 van je grootste vijanden voor bier. Dus zo weinig mogelijk het vat openen. Ook de kans op een infectie neemt dan toe. Ik zelf laat meestal de SG dobber in mijn bier drijven zodat ik maar heel kort een klein beetje van de deksel hoef te openen om te kunnen zien wat de SG waarde is. Nog beter is een Ispindel of een variant daarvan zoals de Tilt te gebruiken. Dan kan je op afstand je vergistingsproces volgen en hoeft je vat niet meer opengemaakt te worden.  Brewfather heeft de meetwaardes van dit apparaat geïntegreerd in zijn app, zodat je aan je batch bier de meting van de Ispindel kan koppelen. Je hebt dan alle informatie van je brouwproces bij elkaar.  Brewfather is heel gemakkelijk in gebruik en is sinds kort ook volledig in het Nederlands (https://brewfather.app/).
 
Dat je bier zuur ruikt, ik vraag me af hoe je dit beoordeelt. Raak bij het brouwen niet te snel in paniek, het wordt altijd bier… Laat eerst de natuur zijn werk doen en neem de tijd voor de vergisting. Als het zuur is dan is het overduidelijk te proeven. De oorzaak is dan vaak een besmetting met een melkzuur bacterie. Dit is te voorkomen door je gistvat goed schoon te maken en te ontsmetten voordat het wort er in gaat. De korrelgist kan je het beste droog op de afgekoelde wort sprenkelen, daarmee sluit je fouten bij het maken van een giststarter uit. Vervolgens het gistvat gesloten laten en niet ongeduldig zijn. Een normale vergisting duurt vaak wel twee weken.

Reactie van Tim

Bedankt Theo voor je reactie. De rotte eieren geur is ook alweer weg. Was maar 1 dag tijdens dat het waterslot erg actief was. Nu lijkt alles weer normaal. Ik wacht rustig nog een week langer af, en meet daarna mijn SG.

Reactie van Theo

Rotte eieren geur is afkomstig van zwavelcomponenten dat is een stof die vrijkomt tijdens de vergisting. Dit is zeer kenmerkend voor ondergistende bieren zoals Pilsners.

Terug naar overzicht