Terug naar overzicht

Koken met de Inkoopcommissie, december 2020

tww december 2020
Door: Stefan Woolthuis

varken
In navolging van het bier recept van de maand leek het de inkoopcommissie best wel leuk om passende recepten bij het bier te vinden. We gaan verder deze maand met een heel lekker recept. Wat zullen we bij de HazyPA gaan eten?

Eerst maar even voor de doeners onder ons het volgende: het bier realiseren kost wat meer tijd dan het in elkaar knutselen van een warme hap dus begin met het bier een week of zes eerder.

De Doenkel serie is voorbij en deze keer gaan we bij een frisse, niet te bittere en fruitige IPA een stevige varkensmaaltijd maken. Eh, een maaltijd met varkensvlees. Men neme een mooie procureur, vraag de slager naar zijn varkensnek of ga naar de Makro en haal daar dit mooie stuk vlees.

vlees
Ingrediënten

  • 2 kg procureur, goed dooraderd voor sappig vlees 
  • 50 gr uitgebakken spekvet
  • Scheut olijfolie
  • 50 gr margarine
  • 1 kleine sinaasappel (bio)
  • Flesje HazyPA op kamertemperatuur (t.b.v. de nek)
  • Nog meer flesjes HazyPA (via je eigen nek richting maag)
  • 2 vingerkootjes gember, geraspt
  • Takjes tijm
  • 150 gr krieltjes p.p.
  • 150 gr haricots verts p.p.
  • Peper, zout, peterselie, knoflookteen, gerookte paprikapoeder

Benodigdheden

  • Keukentouw
  • Gietijzeren braadpan, groot genoeg voor de procureur

Werkwijze

Maak een flesje open en proef je eigengemaakte, heerlijke bier. Wanneer de smaak je bevalt kun je er ook eten mee bereiden. Begin op tijd, rond 12:00 uur wanneer het om 18:00 klaar moet zijn.

Verwarm de oven voor op 100 °C. Zet de gietijzeren pan op een laag vuur met nix erin. Drink je glas leeg en schenk een nieuwe in. Na 5 tot 10 minuten is de pan goed heet en kan het spekvet, scheut olijfolie en margarine erin.

Rasp de schil van de sinaasappel, snij de rest in plakjes van 5 mm dik. Maak een mengsel van de rasp, zout, peper, takje tijm, geraspte gember (de helft), geperste knoflook, scheutje goede olijfolie en paprikapoeder.

Snij de procureur overlangs in, probeer de kopse kanten heel te houden. Doe het mengels erin en bind alles met een keukentouwtje weer bij elkaar. Wrijf het vlees in met zout, peper en de rest van de geraspte gember.

varkensvlees
Inmiddels is het vet in de pan gloeiend heet. De procureur wil graag aan alle kanten dichtgeschroeid worden, ook de kopse kanten. 5 min. per kant zou genoeg moeten zijn. Zet het vuur daarna uit, schenk jezelf nog eens bij en maak het flesje met lauw bier open. Het lauwe bier kan in de pan. Houdt het nummer van het Rode Kruisziekenhuis Beverwijk bij de hand of doe het bier er heel voorzichtig in. Leg nu de plakjes sinaasappel op de procureur en deksel erop. Zet de pan in de oven en overgiet elk half uur met het vocht in de pan. Een uur of 5 zou genoeg moeten zijn. Zo rond 17.30 zou het vlees helemaal gaar moeten zijn en dankzij de touwtjes valt het niet gelijk uit elkaar.

Tijdens het wachten de hele middag kunnen de krieltjes voorgekookt (5 min.) en de haricots vert (ook 5 min.) Even onder de koude kraan, zodat het garen stopt. Bak de krieltjes in een beetje olijfolie en doe voordat ze bruin worden de boontjes erbij. Aardappelen gaar en boontjes beetgaar. Doe nu de gehakte peterselie en wat zout erover.

Vraag hulp wanneer je de procureur uit de pan haalt. Haal de touwtjes er voorzichtig af en snij de nek in plakken. Serveer alles netjes op een bord zoals op de foto. Zelf vind ik twee dunne plakken lekkerder eten dan een dikke, maar dat komt omdat ik pulled pork meestal teveel kauwwerk vind. Garneer met een stukje tijm en plakje sinaasappel. Vergeet niet een lepeltje jus erover te doen.

Eet smakelijk en proost.
Stefan Woolthuis

Terug naar overzicht