Terug naar overzicht

Van de inkoopkcommissie

tww september 2020
Door: Stefan Woolthuis

Van de inKoopkcommissie
In navolging van het bier recept van de maand leek het de inkoopcommissie best wel leuk om passende recepten bij het bier te vinden. We gaan verder deze maand met een heel simpel recept.
 Wat zullen we bij de Doenkulparadijs gaan eten?
Eerst maar even voor de doeners onder ons het volgende: Het bier realiseren kost wat meer tijd dan het in elkaar knutselen van een warme hap dus begin met het bier een week of zes eerder.

reibekuchen

In Duitsland hebben ze behalve goed (door)drinkbaar bier ook heerlijke verfijnde hapjes voor bij dat bier.  Deze keer een lekkere snack: Reibekuchen met appelmoes. Met dit gerecht kun je ook in de herfst lekker weizenbier drinken zonder dat je op een zonnig terras zit. Je wordt er vanzelf warm van.
 
Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:
Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 kilo kruimige aardappels
  • 2 eieren
  • 2 grote uien
  • 4 à 5 eetlepels bloem
  • Zout en peper
  • Zonnebloemolie,
  • 2 kilo zure appels (goudreinette)
  • Eetlepel suiker of 2
  • Kaneel
  • Zakje vanillesuiker

Maak zelf de appelmoes. Dit doe door de appels te wassen en in vieren te snijden, haal met een aardappelschilmesje de klokhuizen eruit. Doe alles in een ruime pan en doe een klein laagje water op de bodem.  Zet dit op een klein vuur. Doe er ongeveer een theelepel kaneel op en de inhoud van een zakje vanillesuiker. Deksel erop en de appels zacht koken. Kijk tussen het bierdrinken door in de pan en roer de appels door zodat ze niet aanbranden. ( hoe meer water hoe dunner de moes) Houdt de moes zo stevig mogelijk. Wanneer alles zacht is schep de brij dan in een passeerzeef. Schenk jezelf eerst nog even in want er moet nu gewerkt worden. Schakel naar behoefte familieleden of partner in. Laat je vrienden met rust, die komen alleen om te drinken en te eten. Laat iemand de passeerzeef draaien totdat alles er doorheen is. Houdt de zeef wel boven een grote kom, het is nog te heet om van de grond te likken. Proef voorzichtig de moes, doe een beetje suiker naar smaak maar maak er geen zoete fabrieksmoes van. Je hebt nu zelf appelmoes gemaakt en je hebt ook een biertje verdient.

goudreinetten

We gaan verder met de aardappelen en uien. Schil alles en snij deze doormidden. Gebruik een grove rasp en rasp alles boven een schaal. Haal de stukje nagel en vinger eruit, dit smaakt niet zo lekker. Meng met je handen de ingrediëntendoor elkaar. Vooral het sap van uien prikt in je gewonde vingers, dus neem eerst maar een flinke slok bier. Giet eventuele vloeistoffen af.  Voeg zout en peper naar smaak toe en kneed alles met bloem en eieren door elkaar.
Doe een laag olie in de koekenpan (geen olijf olie dat geeft teveel smaak). Zet de pan op een middelhoog vuur. Schep met behulp van twee lepels balletjes in de pan en druk deze plat. Maximaal drie per keer. Wanneer ze steviger worden en net niet aanbranden voorzichtig omdraaien. Houdt het koude glas bier tegen de brandwonden. Mors geen bier in de hete olie want voordat je het weet staat de afzuigkap in de hens. Drink liever je glas leeg. Laat de kuchen uitlekken op keukenpapier.
Serveer per persoon drie reibekuchen met een schep appelmoes en een servet. Je mag met je handjes eten.
smakelijk
Stefan Woolthuis
 

Terug naar overzicht