Recept van de maand Zoals enige tijd geleden beloofd eindelijk weer eens een recept met paradijszaad. Ook wel: Aframomum melegueta of Maniquette peper of Paradijskorrels of paradise, of Malaguette of alligator peper of krokodillen peper of Guinee zaad genoemd. Lastig want ik ben tot nu toe nog niet veel bieren tegengekomen waar het echt lekker in uit kwam. Of het was te overheersend of het klopte niet met de aanwezige hop smaken en aroma’s of ik vond het gewoon geen lekker bier. De enige bieren waar het echt goed bij past zijn wit- en weizenachtige bieren. Hierin kunnen de citrus tonen van het paradijszaad goed tot hun recht komen terwijl de peperachtige kenmerken dan weer een mooie tegenhanger vormen. Precies wat de Doenkulparadijs dan ook is. Een beetje een tussen vorm. Te donker voor witbier, maar eigenlijk weer te kruidig voor weizen. Net geen natte zomer bier maar wel een erg lekker kou-en-sneeuw-loze-winter bier. Volgens mij wordt dit bier ook erg lekker als je hem wegzet met een paar houtsnippers. Het liefste dan kaal frans eiken of slechts heel licht getoost eiken. Het hout wel goed ontsmetten want het bier bevat niet gloeiende hoeveelheden alcohol dus een vieze smaak besmetting is zo opgelopen. En net zoals voorgaande keren hoort ook bij dit bier wat te eten, lees daar voor het stukje van de inKoopkcommissie. Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma: September: Doenkulpielsie Oktober: Doenkulparadijs November: DoenkulHelles December: Doenkulapa Januari: Doenkulsaison Wegens coronialistige praktijken ligt het hele pakket maken en leveren een beetje op z’n poeperd. Wel kan je de ingrediënten bestellen bij Brouwmaatje en als je het John heel lief vraagt is hij misschien bereidt om het als pakket te leveren. Dit alles kan hij dan ook via de posterijen naar je toe laten komen. Groeten, Michael
Beschrijving
De derdevan een reeks bieren uit de doenkul klasse. Beetje zelf verzonnen term voor bieren die haast binnen een biertype vallen maar eigenlijk een beetje te donker zijn. Er volgen er meer. Type als zoekterm maar doenkul en vind ze allemaal.
|
Recept gegevens
batchgrootte: |
10 l. |
kooktijd: |
60 min. |
alcoholpercentage: |
4.9 % |
begin-SG: |
1046 |
eind-SG: |
1013 |
EBC (kleur): |
17.0 |
EBU (bitterheid): |
14.0 |
Brouwhuisefficiëntie: |
75 % |
Ingrediënten
ingrediënt |
hoeveelheid |
kooktijd |
waarde |
bijzonderheden |
Pale Ale mout |
1070 gr |
|
9 EBC |
Leverancier: Dingemans |
Tarwevlokken |
530 gr |
|
|
|
Tarwemout (licht) |
320 gr |
|
3 EBC |
Leverancier: Dingemans |
Swaen©Melany |
210 gr |
|
70 EBC |
Leverancier: Swaen |
Galena hopbloemen |
3 gr |
60 min. |
15.6 α |
Bloemen |
Saaz hop |
12 gr |
15 min. |
2.5 α |
Bloemen |
Koriander |
1 gr |
5 min. |
|
|
Sinaasappelschil, gedroogde |
2 gr |
5 min. |
|
|
Paradijszaad |
1 gr |
5 min. |
|
|
Safbrew WB-06 |
1 |
|
|
Leverancier: Fermentis |
Maischwater |
8.7 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
Spoelwater |
7.9 ltr |
|
|
Leverancier: Kraan |
Bottelsuiker |
7 gr/ltr |
|
|
|
Maischschema
71 °C |
67 °C |
78 °C |
stort min. |
60 min. |
2 min. |
|