Terug naar overzicht

Penari 1,5 meter covid

tww september 2020
Door: Nico de Boer

1.5 meter
Beste wortwat-er’s hierbij het vervolg van ons alcoholvrije bieravontuur.
 
Vorige keer schreven  we hoe we te werk zijn gegaan in de voorbereiding en het brouwen van ons alcoholvrije bier.
Na de hoofdvergisting van het bier zonder smaakhop zijn we gaan rekenen:
Ons begin SG was 1051 en het eind SG 1012 dit geeft 5,1 volume % alcohol, gemeten bij 20 °C.
De hoeveelheid bier: 17 liter (gelukkig hebben we een pan waarvoor geldt dat iedere cm hoogte 1 liter inhoud weergeeft dus 17 cm hoogte bij 20 °C.)
 
Het bier hebben we vervolgens verwarmd tot een graad of 75 °C om zo de alcohol eruit te dampen. Bijna waren we vergeten dat een vloeistof door verhitting uitzet maar met dank aan het wijze internet hebben we berekend dat ons bier 3% in volume zou toenemen op 75 °C.
Een toename in ons geval naar 17,5 cm gelukkig kwam dat overeen met de meting met de duimstok naar de hoogte in de pan.
Vijf volume procenten  uitdampen betekent dus in ons geval  17,5 cm hoogte x 0,95= 16,6 cm hoogte.
 
We hebben de elektrische ketel lekker laten verwarmen en onder regelmatig roeren hebben we gewacht tot het vloeistofniveau 16,6 cm bereikt had.
Flame out en smaakhop erbij, een heerlijke calista wethop die we nog overhadden van een clubavond met als thema…wethops,   een geopend blik wethops kan je dus prima invriezen en alsnog gebruiken (anders dan wat de handleiding zegt)
 
Het bier (ja dat is het volgens de definitie nog steeds) af laten koelen en vervolgens koud gezet om helder te worden. 
De week erop hebben het bier gebotteld met een bottelgist en 3 gr suiker.
 
Vervolgens het bier warm weggezet en 2 weken later geproefd…. Verrassing het spul smaakt prima!
Wat we ons afvragen is natuurlijk hoeveel alcohol zit er nog in? Onze  destilleerinstallatie is te groot om 1 of 2 flesjes uit te destilleren dus het blijft gissen.
 
Het was een leuk experiment ook al was niet iedereen gecharmeerd  van het alcoholvrije idee, bijkomend voordeel is in dit geval dat het spul ook nog prima te drinken is.
Vanwege het experiment hebben we maar 20 liter gebrouwen anders hadden we het graag meegenomen naar een club avond om een gooi te doen naar die felbegeerde wisselkei 🙂.
 
Het experiment heeft ons in de Coronatijd onder de trap vandaan gelokt en geholpen door het warme weer aan het brouwen gezet. Sterker nog, omdat we door Corona minder sociale verplichtingen hebben  kunnen we zelfs vaker brouwen!

Terug naar overzicht