Terug naar overzicht

Koken met de inkoopcommissie, augustus 2020

tww augustus 2020
Door: Stefan Woolthuis

Soljanka
Soljanka
In navolging van het bierrecept van de maand leek het de inkoopcommissie best wel leuk om passende recepten bij het bier te vinden. We gaan verder deze maand met een heel lekker recept. Wat zullen we bij de Doenkulpielsie gaan eten? Eerst maar even voor de doeners onder ons het volgende: het bier realiseren kost wat meer tijd dan het in elkaar knutselen van een warme hap dus begin met het bier een week of zes eerder.

In Oost-Duitsland hebben ze behalve goed (door)drinkbaar bier ook heerlijke verfijnde hapjes voor bij dat bier. Deze keer een lekker stevig soepje: Soljanka. Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig:

groentebouillon

3 l

rode uien, gesnipperd

4

olie met neutrale smaak

een scheut

knoflook, geperst

2 tenen

soepvlees

250 g

rookworsten

3

grote tomaten

4

tomatenpuree

40 g

rode paprika's

3

paprikapoeder, gerookt

 

peper

 

zout

 

droge witte wijn

of gebruik een zurig bier (gose)

scheut

tijm

enkele takjes

laurier

enkele blaadjes

kleine, zoetzure augurken

100 g

citroenen

2

peterselie

een handvol

zure room

4 el

Werkwijze

Maak 3 liter groentebouillon. Dit mag met bouillonblokjes of met echte groenten, kijk maar. Zorg dat dit reeds warm is. Doe ondertussen in de eigenlijke soeppan een scheutje olie en fruit 4 uien en de knofflook aan (niet bakken). Snij vervolgens het soepvlees in kleine blokjes en stoof dit met de uien op laag vuur. Snij de rookworsten (het liefst mooie van de slager met definieerbaar vlees) in plakjes en doe ze erbij. Geef het minstens een kwartiertje. Drink je glas met Schwartzbier leeg en schenk een nieuwe in. Koken is ontspanning en bierdrinken ook dus dat is een goede combi.

Köstritzer Schwarzbier
Köstritzer Schwarzbier
We gaan verder met de tomaten en de puree. Snij het blikje in blokjes en open de tomaten. Kijk uit, blik is scherp. Gebruik blauwe pleisters wanneer je met voedsel bezig bent, je vindt dan je vingers sneller terug. Snij ook de paprika’s klein, verwijder de zaadjes en stoof lekker door. Nu de ergste pijn gezakt is kun je wel weer je glas legen.

Voeg nu de kruiden en twee eetlepels paprikapoeder toe. Zout en peper doe ik altijd op 't eind. Gedroogde kruiden geven meer smaak af dan verse. Neem nog maar een slokje. Voeg ook de flinke scheut wijn toe. Nu de bouillon erbij en minimaal anderhalf uur pruttelen op zacht vuur zodat het niet aanbrandt. Houd de deksel erop anders heb je geen soep meer straks. Ga lekker even zitten en beloon jezelf met een heerlijk biertje.

Schrik na 90 minuten wakker en ga verder met de soep. Doe de augurken fijngesneden in de soep, pers ook 3 halve citroenen uit en doe het sap bij de soep. Breng het geheel nog 1 keer aan de kook en het vuur mag uit. Proef de soep en voeg nog zout en peper naar smaak toe. Waarschijnlijk hoeft er niet veel zout in vanwege de rookworst.

Serveer de soep in een grote soepkop en maak deze af met een lepel zure room, leg daarop een dun plakje citroen. Snipper de peterselie en strooi dit over de soep. Schenk eerst je glas vol, dan kan je altijd je mond spoelen mocht de soep niet lekker zijn.

Zelf heb ik deze soep gegeten vanuit een uitgehold brood maar een flinke plak zuurdesembrood is ook prima ernaast. Ik wist niet dat de soep zurig was en moest wel even wennen en toen ik begreep dat het zo hoorde vond ik de soep sowieso al veel lekkerder.

Stefan Woolthuis

Terug naar overzicht