Terug naar overzicht

Beer Infusion Closures

tww augustus 2020
Door: Theo van Eijden

Eikenhout wordt al vele jaren door brouwers gebruikt, maar de laatste tijd is er opnieuw belangstelling voor vanwege de grote smaakimpact op het bier. In het verleden werden de eikenaroma's verkregen door opslag van het bier in houten vaten, dat werd als een secundair voordeel beschouwd. Nu, met de populariteit van roestvrijstalen fermentoren en opslagtanks, kunnen brouwers deze smaken gebruiken als een creatieve toevoeging aan hun producten. Bijna iedere zichzelf respecterende craftbrouwer in Nederland brengt bier op de markt dat is gelagerd op oude wijn- of whiskyvaten. Bij correct gebruik kan eikenhout de mooiste, volle en rijkste eigenschappen van het hout verlenen en ze subtiel in het bier weven. De juiste kennis van het toepassen van eiken, kan van een goed bier in een prijswinnaar maken, of bij verkeerd gebruik het ondrinkbaar maken. Het Spaanse bedrijf MACAULAY & CUMMING HERITAGE SL heeft het product OAK Master op de markt gebracht. Dit is een soort kruk waar een stukje eikenhoud aan bevestigd is. Doordat deze in de fles met het bier in contact komt zal het de smaak en mogelijk de kleur van het bier doen veranderen.

Wat gebeurt er precies als je een Oak Master-sluitingen gebruikt

Eik zit vol met veel smaakvolle en aromatische verbindingen en chemicaliën die, wanneer ze aan bier worden toegevoegd, een ander niveau van diepte en complexiteit creëren. Voorbeelden zijn furfural, dat karamelzoetheid geeft, of eugenol, dat kruidnagelachtig is. Vanilline, de meest herkenbare smaak, smaakt en ruikt naar vanille. Lipiden, die de oliën, vetten en wassen in het hout vormen, zijn verantwoordelijk voor eikenlactonen, die kokos- en aromatische houtaroma's geven. Dit zijn de basissmaken die in alle soorten eiken voorkomen. Het belangrijkste om over na te denken bij het kiezen van eikenhout voor je bier is: hoe zullen deze smaken samengaan met de smaken die al aanwezig zijn? Weten welk type eik bijdraagt ​​aan welke smaken is de sleutel bij het matchen van bier met hout. De twee meest voorkomende soorten eiken zijn Amerikaans en Frans, elk met zijn eigen balans tussen smaak en complexiteit.

Amerikaans eiken heeft een aromatische zoetheid samen met een mooie vanillecomponent. Het geeft bier een zoet en vol mondgevoel, gemakkelijk te combineren met de meeste moutcombinaties. Frans eiken heeft ook een aromatische zoetheid en geeft een vol mondgevoel, samen met kaneel- en pimentkarakters. Het wordt alom geprezen om zijn zoete specerijen en zoetwarenaroma's (custard, butterscotch, melkchocolade). Het smaakprofiel van eikenhout wordt verbeterd tijdens het roosteren. Welke verbindingen in welke verhoudingen naar buiten komen, hangt grotendeels af van de soort eikenhout en het niveau van roosteren dat het ondergaat, variërend van licht en geroosterd tot donker en zwaar gebrand. Wanneer de eik wordt geroosterd, worden de kenmerken die uniek zijn voor die soort  geaccentueerd.

Amerikaans eiken die licht is geroosterd zal bijvoorbeeld een vers hout- en kokosnootkarakter aan uw bieren geven, maar naarmate het roosterniveau stijgt tot medium / medium-plus niveaus, worden deze smaken verminderd en komen er meer vanille- en karameltonen naar voren. Medium-plus geroosterd is de gulden middenweg, omdat het eigenschappen naar voren brengt die je normaal zou aantreffen in een zwaardere roostering, zonder de vanille en andere zachtere eigenschappen in een lichtere roostering te verminderen. Geroosterde eik heeft verschillende kleurgraden, wat het niveau van warmte-penetratie tijdens het roosteren aangeeft. De verschillende en heerlijke smaken van het hout worden naar voren gebracht door warmte. Verschillende temperaturen gedurende verschillende tijdsperioden in verschillende houtsoorten ontwikkelen verschillende smaken. Door gebruik van deze sluiting benader je het lageren van het bier in een vat, terwijl je meer grip hebt op de kwaliteit van het bier. Voordeel is dat het per fles kan worden gedaan terwijl je een vat al snel met 250 liter moet vullen. Hoe langer het bier met deze sluiting blijft lageren hoe groter de extractie is en hoe meer smaak aan het bier wordt afgegeven. De flessen die je hiervoor moet gebruiken zijn de groene champagneflessen van 0,75 cl.

Oak master colour chart
KLEURENKAART na 8 weken / 4 gram eiken / 40% alc / 70cl

Oak master kleurenkaart na 8 weken / 4 gram eiken / 40% alc / 70cl

Eigenschappen diverse houtsoorten

Frans eikenmedium geroosterd:

Bevat hoge concentraties vluchtige stoffen zoals eugenol, guaiacol en isoeugenol, die aroma's van zwarte peper, kruidnagel en zoethout geven.

Frans eiken donker geroosterd:

Wordt gekenmerkt door de donkere chocolade, karamel, koffie, geroosterde en subtiel kruidige aroma's die typisch zijn voor fijn hardhout.

Amerikaans eiken medium geroosterd:

Heeft een hoog gehalte aan polyfenol en fenolische aldehyde, dat de kruidige aroma's van eik produceert. Hun hoog aangeschreven cis- en trans-whisky-lactonen voegen een intens vanillearoma toe.

Amerikaans eiken donker geroosterd:

Heeft een hoog glycosidisch polymeergehalte dat geroosterde, karamel- en gerbrande tonen produceert en de aromatische complexiteit aanzienlijk verhoogt.

Bron

Terug naar overzicht