Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, juni 2020

tww juni 2020
Door: Michael Woolthuis

Recept van de maand

Deze eerste zomer maand staat de Waitzsen op het receptenprogramma. Vorige maand is die al een beetje besproken en als je alles gelezen hebt ga je niet alleen mout halen maar ook de bijbehorende spullen bij de lokale slager. Alvast eet smakelijk.

Juli is normaal gesproken een rustig brouwmaandje en vandaar dat er in de afgelopen jaren nooit maandrecepten waren. Dit jaar is alles anders en zal een groter deel van de thuisbrouwers de zomer thuis doorbrengen. Dan zit je dus vlak naast je brouwpan en, omdat er traditioneel toch niets op tv is, dan ga je maar een brouwtje opzetten.

Ik heb nog geen extra tussendoorrecept voor juli verzonnen maar, voor de zekerheid, wel alvast een naam: De Tweede Golf. Of, als ik in de huidige naam reeks wil blijven: De Tweede Doenkul Golf. Dat ‘bekt’ alleen niet zo lekker. Ik denk dan aan iets hoog alcoholisch blonderigs met veel hop, heel veel hop.

Even over bier drinken: ik las ergens op de site van het RIVM dat bierdrinkers en maar vooral ook bierbrouwers die bier drinken een sterk verlaagde kans op besmetting via contactoverdracht hebben. Dit omdat bier diverse alcoholische bestanddelen bevat die, na consumptie, gedeeltelijk via het zweet naar de huid worden overgebracht. Dat geeft dus een tijdelijke semi-natuurlijke ontzettend ontsmettende barrière tegen allerhande enge virussen. Zodra je je handen wast is dit effect weer weg. Voor actieve bierbrouwers/drinkers geldt dus: vooral niet je handen wassen.

Het onderstaande juni recept de DoenkulWaitzsen is een lekkere, de naam voorspelt het al, Dunkel Weizen. Drinkbaar dik romig, hier en daar een beetje bananig en van het type ‘is er nog meer’. Als recept tamelijk ‘basic’ dus prima om je eens lekker op uit te leven met, ik durf het eigenlijk haast niet voor te stellen, fruit-achtige zaken. Zelf zit ik te denken aan framboos, appel of aardbeien. Volgens mij combineren die wel met de donkere mout en banaansmaak van de DoenkulWaitzsen. Als je het toevoegt tijdens de laatste 15 minuten koken heb je de grootste kans dat alle vitaminen stuk gekookt zijn, kunnen die geen kwaad meer.

Bij een echte DoenkulWaitzsen hoort natuurlijk wat te eten, lees daar voor het stukje van de inKoopkcommissie.

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

Juni:

Waitzsen

Juli:

vakantie

Augustus:

DoenkulWaitzsen

September:

Doenkulpielsie

Oktober:

Doenkulparadijs

November:

Doenkulapa

December:

Doenkulsaison

Bestellen gaat als volgt: log in op de site en kijk onder het menu ‘Voor Leden’ en kies dan voor ‘Pakket van de maand’. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDeal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS: Recept voor juni

DoenkulWaitzsen

Recepthoeveelheid:

10l

alcoholpercentage:

5,3%

begin SG:

1047

eind SG:

1010

EBC (kleur):

34

EBU (bitterheid):

12

Kooktijd:

75 min

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Tarwemout donker

31ebc

1300 gr

 

Carared

40ebc

87 gr

 

Viennamout

6 ebc

740 gr

 

Nugget hop

13,2 α

3 gr

75 min.

Spalt select hop

3.2 α

4 gr

15 min.

Gist:

Safbrew WB-06

1 zakje

 

Maischschema

67 °C

63 °C

72°C

78°C

stort

50min

20min

5min

Opmerking

Er moet genoeg koolzuur in zitten om een mooie Doenkulwaitzsen in je glas te krijgen. Afhankelijk van je lagertemperatuur dus zo’n 5-8 gram suiker per liter.

Terug naar overzicht