Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, december 2019

tww december 2019
Door: Michael Woolthuis

Alle porters zijn toch bruin, werd er geroepen. Waarom dan vermelden dat deze ook bruin is? Tja. Ik vond het wel een leuke naam en de kleur is bruin dus er is niets gelogen aan de naam. Verder is de kleur van dit Porterrecept van december, een beetje aan de onderkant van het biertypespectrum maar nog wel prima voor een porter. Dat alles doet overigens niets af aan de smaak. Want dit is een prima portertje.

Dit bier leent zich niet zo goed voor kruidenexperimenten want dat vind ik niet lekker en dus ga ik nu niemand op rare ideeën brengen. Wat wel erg goed kan is een beetje houtsnippers. Vooral de niet zo erg donkere types of één met een beetje whisky flavour.

In navolging van één van de laatste brouwdagen heb ik ook wat Trappisten aan het rijtje toegevoegd. Mogen jullie raden welke het zijn. Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

December:

This porter is brown

Januari:

BengaLPA

Februari:

borisjohnsonfarewellbarleywine

Maart:

Rossvoort

April:

WM tripel

 
Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu ‘Voor Leden’ en kies dan voor ‘Pakket van de maand’. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDeal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.
Groeten,
Michael

Ps: Recept voor januari:

BengaLPA

Recept (10l):

10l

alcohol percentage:

5,6%

begin SG:

1053

eind SG:

1012

EBC (kleur):

25

EBU (bitterheid):

46

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

waarde

hoeveelheid

kooktijd

Palemout

 

2250 g

 

Crystal malt

130 ebc

200 g

 

East Kent Goldings 

4 α

40 g

60 min.

Fuggles bloem

5 α

10 g

60 min.

East Kent Goldings

4 α

2 g

koudhop

Target bloem

14 α

2 g

koudhop

Gist:

Lallemand London ESB

 

Opmerkingen van de brouwer
  • De laatste hopgift toevoegen na de lagering en gedurende de hele lagertijd laten zitten.
  • Bottelen met 5 à 7 g bottelsuiker per liter.

Maischschema

71 °C

65 °C

78 °C

Stort

60 min

5 min

Terug naar overzicht