Alle porters zijn toch bruin, werd er geroepen. Waarom dan vermelden dat deze ook bruin is? Tja. Ik vond het wel een leuke naam en de kleur is bruin dus er is niets gelogen aan de naam. Verder is de kleur van dit Porterrecept van december, een beetje aan de onderkant van het biertypespectrum maar nog wel prima voor een porter. Dat alles doet overigens niets af aan de smaak. Want dit is een prima portertje.
Dit bier leent zich niet zo goed voor kruidenexperimenten want dat vind ik niet lekker en dus ga ik nu niemand op rare ideeën brengen. Wat wel erg goed kan is een beetje houtsnippers. Vooral de niet zo erg donkere types of één met een beetje whisky flavour.
In navolging van één van de laatste brouwdagen heb ik ook wat Trappisten aan het rijtje toegevoegd. Mogen jullie raden welke het zijn. Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:
December:
|
This porter is brown
|
Januari:
|
BengaLPA
|
Februari:
|
borisjohnsonfarewellbarleywine
|
Maart:
|
Rossvoort
|
April:
|
WM tripel
|
Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu ‘Voor Leden’ en kies dan voor ‘Pakket van de maand’. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDeal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond. Groeten, Michael
Ps: Recept voor januari:
BengaLPA
Recept (10l):
|
10l
|
alcohol percentage:
|
5,6%
|
begin SG:
|
1053
|
eind SG:
|
1012
|
EBC (kleur):
|
25
|
EBU (bitterheid):
|
46
|
Kooktijd:
|
60 min
|
Ingrediënten
Ingrediënt
|
waarde
|
hoeveelheid
|
kooktijd
|
Palemout
|
|
2250 g
|
|
Crystal malt
|
130 ebc
|
200 g
|
|
East Kent Goldings
|
4 α
|
40 g
|
60 min.
|
Fuggles bloem
|
5 α
|
10 g
|
60 min.
|
East Kent Goldings
|
4 α
|
2 g
|
koudhop
|
Target bloem
|
14 α
|
2 g
|
koudhop
|
Gist:
|
Lallemand London ESB
|
|
Opmerkingen van de brouwer
- De laatste hopgift toevoegen na de lagering en gedurende de hele lagertijd laten zitten.
- Bottelen met 5 à 7 g bottelsuiker per liter.
Maischschema
71 °C
|
65 °C
|
78 °C
|
Stort
|
60 min
|
5 min
|
|