Terug naar overzicht

Najaars-brouwcursus 2019

tww december 2019
Door: Sophie de Boer

Dinsdag 13 november vond in Het Contact in Nieuw Vennep alweer de laatste bijeenkomst plaats van de najaars-brouwcursus. Na drie sessies waarin de basisprincipes van het brouwen werden behandeld en één praktijkdag waarop ook daadwerkelijk gebrouwen werd, was het tijd om het gelagerde bier te gaan bottelen. De cursus werd niet alleen verzorgd door Theo van Eijden en Titus Rinia, maar ook door Cor Jol voor het onderdeel gist en vergisting.

Het aantal deelnemers was iets lager dan gebruikelijk, namelijk 9, en deze keer waren er twee dames onder de deelnemers. Er was sprake van een mix van beginnende en ervaren brouwers en logischerwijs kwam dat verschil tot uiting in het type vragen dat gesteld werd.

De deelnemers die ik op de laatste avond sprak waren vol lof over de kwaliteit van de cursus, zowel wat de theorie betreft als de praktijk. Velen noemden ook de ongedwongen, prettige sfeer. Een aantal heeft zich aangemeld als lid van 't Wort Wat. De beginners waren al druk bezig met het opstellen van een lijstje aan te schaffen spullen. De meer ervaren brouwers waren aan het reflecteren op de door hen tot nu toe gebruikte brouwtechnieken. Een enkeling was bezig met Stibon 2 en op weg om bierkeurmeester te worden.

Onze website blijkt, zoals mag worden verwacht, een bron van informatie te zijn voor mensen met belangstelling voor brouwen. De meesten hadden daar de informatie over de brouwcursus opgepikt.

Aan het eind van elke cursusavond worden altijd bieren geproefd om de deelnemers wegwijs te maken in de enorme diversiteit aan bieren (voor zover nodig). Op de laatste avond kon daarbij ook brood geproefd worden van volkorenmeel met bostel. Erg lekker en helemaal in de traditie van de wisselwerking tussen bakken en brouwen. Daar zouden we nog wel eens wat meer mee kunnen doen.
Voor de voorjaarscursus hebben zich al deelnemers opgegeven, maar er is nog plaats. Zegt het voort!

Terug naar overzicht