Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, november 2019

tww november 2019
Door: Michael Woolthuis

Het recept van november is een hele fijne Scottish ale. Als je deze gewoon zoals aangeven brouwt dan krijg je een ontzettend lekker bier waarvan achteraf blijkt dat je toch weer te weinig hebt gebrouwen. Mocht je van experimenteren houden dan kan dat ook prima met dit bier omdat het van zichzelf geen overheersende smaak of aroma heeft.

Je kan hier dus prima wat kruiden toevoegen of een nahop uitproberen met wat rondslingerende hop die je per ongeluk nog hebt liggen. Een tikkeltje laurier, een enkel steranijsje of een stukje zoethout kan heel goed. Of allemaal tegelijk natuurlijk. Houtsnippers raad ik niet aan omdat dit bier maar ongeveer 5% alcohol bevat en dan kunnen houtsnippers nog wel eens rare dingen doen.  Pas wel erg op want sommige smaken gaan in dit bier wel snel overheersen.

Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

November:

AlmostScottish

December:

This porter is brown

Januari:

BengaLPA

Februari:

borisjohnsonfarewellbarleywine

Bestellen gaat als volgt: log in op de site en kijk onder het menu ‘Voor Leden’ en kies dan voor ‘Pakket van de maand’. Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via iDeal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS

Recept voor december: This porter is brown.

Beschrijving: Bier 6 uit de Brexit reeks.

Receptgegevens

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

90 min.

alcoholpercentage:

5.0 %

begin-SG:

1.051

eind-SG:

1.013

EBC (kleur):

86.0

EBU (bitterheid):

31.0

Brouwhuisefficiëntie:

75 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Palemout (7 EBC)

2000 gr

 

7 EBC

 

Cara Munichmout (120 EBC)

240 gr

 

120 EBC

 

Chocolade Tarwemout 900-1200EBC

110 gr

 

900 EBC

Leverancier: Weyerman

Maischwater

9.6 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

8.3 ltr

 

 

Leverancier: Kraan

Northern Brewer

14 gr

90 min.

9 α

Bloemen  

Lallemand London ESB 

1

 

 

Leverancier: Lallemand

Bottelsuiker

3 gr/ltr

 

 

 

Maischschema

71 °C

67 °C

78 °C

Stort min.

60 min.

2 min.

Opmerkingen van de brouwer

Voor een meer Europese hoeveelheid koolzuur moet je ongeveer 5 á 6 gr bottel suiker per liter toevoegen.

Terug naar overzicht