Terug naar overzicht

Recept van de maand

tww september 2019
Door: Michael Woolthuis

Er gaat nu eindelijk toch een einde komen aan de brexitbier reeks. Als allerlaatste komt er nog een borisjohnsonfarewellbarleywine. Het recept volgt nog want dat is op dit moment nog niet helemaal zoals ik het wil hebben.
Daarna…. Eindelijk weer recepten van echte bierstijlen uit fijne bierlanden als België en Duitsland en misschien ook wel een oeroud Hollands typetje.
Das pas volgend jaar dus we hebben nog wel even.
 
Voor september staat de GoodnesBrown op het menu. Dit is één van de weinige Engelse bieren waar een vasteland hoeveelheid koolzuur alleen maar kwaad kan. Te veel drukt de moutige smaak naar de achtergrond terwijl dat eigenlijk de basis van dit bier is. Voor de rest is het een lekker drinkbaar bier wat het lekkerste tot zijn recht komt als het niet te koud gedronken wordt.
 
Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

September: GoodnesBrown
Oktober: londonesb
November: AlmostScottish
December: This porter is brown
Januari: BengaLPA
Februari: borisjohnsonfarewellbarleywine


Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand.
Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via ideal. De levering door Brouwmaatje geschied dan op de aangegeven clubavond.
 
Groeten,
Michael
 
Ps,
Recept voor oktober:

Londonesb

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 75 min.
alcoholpercentage: 5.0 %
begin-SG: 1052
eind-SG: 1015
EBC (kleur): 27.0
EBU (bitterheid): 36.0
Brouwhuisefficiëntie 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Palemout (7 EBC) 2100 gr   7 EBC  
Cara Munichmout (90 EBC) 200 gr   90 EBC  
Cara Munichmout (120 EBC) 50 gr   120 EBC  
Maischwater 9.6 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 8.3 ltr     Leverancier: Kraan
Fuggles 24 gr 60 min. 5 α Bloemen  
East Kent Goldings 13 gr 15 min. 6 α Bloemen  
East Kent Goldings 7 gr 5 min. 6 α Bloemen  
East Kent Goldings 7 gr koudhop min. 6 α Bloemen  
Target 7 gr koudhop min. 14.2 α Bloemen  
Lallemand London ESB  1     Leverancier: Lallemand
Bottelsuiker 3 gr/ltr      

Maischschema

71 °C 67 °C 78 °C
stort min. 60 min. 2 min.

Opmerkingen:

  • Let op: de eerste hopgift is pas na 15 minuten koken.
  • Optioneel kan je Iers mos toevoegen voor een helderder bier.  Gebruik dan 5gr /10liter en toevoegen tijdens de laatste 15 minuten koken.
  • Bottelen doe je met 3 gr bottelsuiker per liter voor engels bier
  • Bottelen doe je met 5 gr á 7 gr bottelsuiker per liter voor echt bier

 

Terug naar overzicht