Terug naar overzicht

En de winnaar is...

tww augustus 2019
Door: Sophie de Boer

foto 2 Daniel

Op het ONK van 2019 heeft Daniel Eisinger de eerste prijs gewonnen in de categorie B met een Oatmeal Stout. Daniel is een actief lid van ‘t Wort Wat!. Dat doet hij naast een drukke baan en, samen met zijn vrouw, de zorg voor drie kleine kinderen. Chapeau! En van harte gefeliciteerd met deze eerste prijs! Op de vraag of hij de eerste prijs een beetje verwacht had, gaf hij aan compleet verrast te zijn.

Daan brouwt sinds september 2017. Hij brouwt op gas, in pannen. Ook het winnende bier is op die manier gebrouwen. Hij heeft een ruime interesse in bier. Zo heeft hij de Stibon-opleiding tot biersommelier gedaan. Ook het onderwerp bier-en-spijs heeft zijn belangstelling. Leden van ’t Wort Wat! herinneren zich misschien nog zijn presentatie in december vorig jaar. Ondertussen is hij bezig met de start van een eigen bedrijf genaamd Birra Birra voor workshops, proeverijen en voorlichting op het gebied van bier-en-spijs.

Het recept is afkomstig uit het boek Brew! Van James Morton. Daan heeft het recept iets aangepast: in plaats van 3 heeft hij 2 chocolademouten gebruikt. Hij had het recept al eens eerder gemaakt, was daar tevreden over en heeft opnieuw 5 liter gebrouwen voor het ONK. Achteraf had hij liever meer liters gebrouwen, maar ja, ‘achteraf is mooi wonen’ zullen we maar zeggen…  Voor de liefhebbers volgt hieronder het winnende recept.

foto 1 Daniel

Recept:

datum: 20 juli 2019
van: Daniel Eisinger
klasse: B
stijl: Oatmeal Stout

Beschrijving

Brouwaanwijzingen
1. Smack het smack pack
2. Breng 24 l naar 70,5 °C
3. Mash in: 60 minuten op 65,5 °C
4. Mash out: 75 °C
5. Spoel met ca. 4 l water van 75 °C
6. First wort hop (60 minuten), na 50 minuten tweede hopgift (10 minuten meekoken)
7. Koelen tot 18 °C
8. Vergisten: 2 weken bij 18-20 °C
9. Bottelen: gebruik 100 g bottelsuiker

Recept gegevens

batchgrootte: 20 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.4 %
begin-SG: 1057
eind-SG: 1016
EBC (kleur): 66.0
EBU (bitterheid): 33.0

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Maris Otter 4400 gr   5 EBC Leverancier: Thomas Fawcett and Sons
Chocolate Malt 400 gr   1100 EBC Leverancier: Thomas Fawcett and Sons
CaraAmber 200 gr   60 EBC Leverancier: Weyermann
Chocolate W 200 gr   800 EBC Leverancier: The Swaen
Havervlokken 400 gr      
East Kent Goldings 60 gr 60 min. 5.93 α Bloemen  
East Kent Goldings 20 gr 10 min. 5.93 α Bloemen  
Wyeast XL 1098 British Ale 1      
Maischwater 24 l.     Leverancier: Kraan
Spoelwater 4 l.     Leverancier: Kraan
Bottelsuiker 100 gr      

Maischschema

66 °C 75 °C
60 min. 5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Winnaar van het ONK in de klasse B.
Terug naar overzicht