Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww juni 2019
Door: Ben Jacobs

Tijdens de laatste clubavond werd er informatie gegeven en gediscussieerd over giststarters. En oplettende lezers weten dat ik daar nu net mee bezig was. En nog steeds mee bezig ben. Een van de discussiepunten ging over het opstarten van drooggist. Dat zou niet nodig zijn. Ikzelf had ondertussen met mijn broer samen gebrouwen, die 10 liter wort meenam met een zakje drooggist, terwijl ik zelf 24 uur van te voren een starter had gemaakt met eenzelfde zakje gist voor 16 liter van hetzelfde wort. Het uiteindelijke resultaat was dat ik na 4,5 dag al kon lageren, terwijl mijn broer er een week langer over deed (met minder wort!). Uiteraard heb ik mijn bier al gebotteld, maar zal ik op hem moeten wachten. Daarna volgt een vergelijking tijdens een proefsessie.

Ook heb ik ondertussen een lagergist (Wyeast 2206) opgestart. Na smacken, 24 uur van tevoren de inhoud aan een halve liter starter toegevoegd. De volgende dag een mooie suspensie (geen schuim). En inderdaad, een heel snel opstartende vergisting bij 11 graden. Oké, ik heb nu een magneetroerder, maar vroeger deed ik het zonder roerder en dat werkte ook goed. Ik hoef geen extra cellen, alleen maar actieve gistcellen. En dat bereik je met een eenvoudige starter in slechts 24 uur.

Naast deze bieractiviteiten ben ik ook nog geweest in Wijlre, bij de brouwerij van Brand. Om van een feestmiddagje te genieten voor de deelnemers van de Brand bierbrouwwedstrijd. Net als vorig jaar (naar Haarlem) viel er weer ergens een trein uit (nu naar Eindhoven) en werden we met bussen vervoerd. Alleen ging dat nu heel vlot. Als je een reis van Leiden naar Wijlre vlot kan noemen. En alhoewel we met zijn allen aan de verkeerde kant van het Heerlense station stonden, wist de buschauffeur ons toch te vinden: hij riep gewoon heel hard: ‘biertje’?

Met drie bussen werden alle deelnemers, tezamen gekomen op station Heerlen, vervoerd naar de brouwerij door het toch wel erg mooie Limburgse landschap. Daar was de koffie warm en werden we verwelkomd door alle mede-brouwers (waaronder onze voorzitter) die de moeite hadden genomen deze dag te koppelen aan een weekendje uit in Limburg. Tussen hoog opgestapelde kratten Brand namen wij het ervan. En de tap bleek ook al open te gaan. Al snel werden de 10 beste Winterbieren en hun brouwers naar voren gehaald. De daarvan niet-aanwezige brouwers verloren hun kans op de eerste prijs.

Na de lunch was er nog een uitgebreide lezing van Jacques Bertens over het biertype waar we allemaal aan hadden gewerkt: het Winterbier. Tja, die lezing was vóór de brouw vast heel nuttig geweest (de uiteindelijke winnaar zit bij Jacques in de vereniging). Ik zat niet bij de eerste tien, maar was wel beoordeeld (de helft van de inzenders was uiteindelijk maar geproefd) en kreeg een positieve feedback. Ach, als ik het bier zelf maar lekker vind en een leuke dag heb gehad. Was weer top georganiseerd. Ben benieuwd naar de uitdaging van volgend jaar.
 
Proost, Ben

Terug naar overzicht