Terug naar overzicht

Brouwen met de Brew Monk 30 liter

tww oktober 2019
Door: Jan Grimbergen

Brewmonk filterbodem
Brewmonk filterbodem
Soms moet je jezelf eens trakteren. Ik heb mijzelf de Brew Monk cadeau gedaan. De reden hiervoor was dat ik het gesjouw met de grote brouwketels een beetje teveel in mijn rug begon te voelen en wat meer gemak zocht tijdens het brouwproces. Toen er dus een mooie aanbieding van Brouwmaatje in het clubblad verscheen, besloot ik er voor te gaan.
 
De Brew Monk is een fantastisch apparaat, maar er gaan in het begin toch een paar dingen niet helemaal lekker. Die eerste ervaringen wil ik graag delen, met name voor diegenen die ook de overstap willen wagen van brouwen met ketels op gas, de hooikist e.d. zoals ik zelf jaren heb gedaan.
 
De Brew Monk wordt compleet geleverd; bij de aanbieding zat ook een spiraalkoeler. Over het gebruik hiervan kom ik later terug. De handleiding is duidelijk en op Youtube zijn er ook diverse filmpjes te zien over het brouwen met de Brew Monk.
 
Het schroten van de mout heb ik op dezelfde wijze gedaan die ik gewoon was. Bij het opzetten/monteren van de binnenpan kun je twee keuzes maken, één voor kleine brouwsels en één voor grote. Ik ben begonnen met de grote voor twintig liter.

Maischen

De buitenpan vullen en het op temperatuur brengen van het water is erg eenvoudig en behoeft geen verdere uitleg. Tip: stort je mout voorzichtig stap voor stap met bijvoorbeeld een schepje of maatbeker. Wanneer je ineens alles stort kan het onderste filter scheef gaan staan en kun je alles leeghalen en opnieuw beginnen. Draai  het dopje dat voorkomt dat de mout in de overlooppijp komt niet te vast; door de warmte zet alles een beetje uit en dan krijg je deze later moeilijk los.

De Brewmonk met isolatiemantel
De Brewmonk met isolatiemantel
De overlooppijp voor een groot brouwsel vind ik te krap, je kunt beide overlooppijpen aan elkaar monteren met behulp van de bijgeleverde draadsok. Zo geef je meer ruimte aan het beslag, wat zal leiden tot een beter rendement.

Na het storten van de mout, het dopje van de overlooppijp halen, het bovenfilter plaatsen en borgen met de overloop. Temperatuur en maischtijd instellen en vervolgens het pijpje van de circulatiepomp installeren, dit kan met of zonder deksel. Het circuleren van het wort werkt prima en als het te snel gaat is dit goed te regelen met de kraan.

Filteren

Til de binnenpan niet direct op de hoogste stand uit de buitenpan, laat het wort even een paar minuten uitlekken, dan op de hoogste stand zetten en spoelwater gaan toevoegen. Als na het filteren de binnenpan is uitgelekt, deze eruit halen en bijvoorbeeld in een grote flexibele emmer of speciekuip zetten.

Koken

De Brew Monk komt vlot op kooktemperatuur. Tip: de eerste keer heb ik de hop gewoon in de buitenpan gedaan. Dit was achteraf geen goed idee, het bijgeleverde bazookafilter raakt verstopt. Ik heb na het eerste brouwsel meteen een hopkorf gekocht en dat bevalt prima.

Koelen

De Brewmonk in actie tijdens het maischen
De Brewmonk in actie tijdens het maischen
Het uitpompen van het wort met de pomp via een tegenstroomkoeler viel tegen omdat de pomp verstopt raakt. Deze is gelukkig eenvoudig te reinigen door er even vanaf de uitloop een slang op te zetten en te spoelen met water. Koelen met de tegenstroomkoeler via de aftapkaan werkt ook niet omdat er te weinig druk  ontstaat. Wellicht is dit nog op te lossen.

Ik pak het koelen nu anders aan. Eerst heb ik een ander bazookafilter gekocht van het flexibele type; deze is met een draadsok goed te monteren. Het koelen doe ik met de spiraalkoeler in de buitenpan; de circulatiepomp voorzien van de Whirpoolpijp en de pomp starten. Zo verloopt het koelen redelijk vlot. De temperatuur is af te lezen van het display. Na het koelen via de aftapkraan het gistvat vullen; dit bevalt mij tot dusver prima.

Schoonmaken

Flink wat water in de buitenpan opwarmen, ik doe er een verkruimeld vaatwastablet in en laat de circulatiepomp draaien. Na een minuut of vijf even met de whirlpoolpijp. In de tussentijd de binnenpan demonteren en goed schoonmaken, evenals de filters en pijpjes. Buitenpan aftappen en nog een keer goed naspoelen met schoon water, hier en daar even met de afwasborstel of sponsje wat aangekoekte resten verwijderen, zeker op het verwarmingselement in het midden van de pan.

De Brew Monk bevalt mij prima, de paar aanloopprobleempjes waren vlot op te lossen. De eerste biertjes zijn prima gelukt en het brouwproces is voor mij persoonlijk minder belastend. Wie er meer van wil weten kan mij altijd vragen of mailen voor advies.
 

Terug naar overzicht