Terug naar overzicht

Recept Zwaar Blond, clubkampioenschap 2019

tww mei 2019
Door: Ben Uijtenhaak

Niels en Matthijs van der Weijden hebben met dit recept hun best gedaan het originele "Zwaar Blond" van Jacques Bertens waarmee hij de Brand Bierbrouwwedstrijd heeft gewonnen te benaderen. Dit bier is 11 mei gebrouwen tijdens de gezamenlijke brouwdag. Deze brouwdag was de gelegenheid bij uitstek om een bier met zoveel verschillende hopsoorten te brouwen. Voor een individuele brouwer loopt het namelijk nogal in de papieren wanneer je al deze hoppen moet kopen. Omdat dit een bier is voor de komende clubkampioenschappen en niet iedereen aanwezig kan zijn op de brouwdag, wordt het recept deze maand gepubliceerd in ons clubblad om zo een ieder toch in de gelegenheid te stellen dit bier te brouwen. Succes!

Zwaar Blond

datum: 11 mei 2019
van: Brouwdagcommissie
klasse: C
stijl: Sterke Blonde

Receptgegevens

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 70 min.
alcoholpercentage: 8.5 %
begin-SG: 1087
eind-SG: 1014
EBC (kleur): 11.0
EBU (bitterheid): 34.0
Brouwhuisefficiëntie 80 %
Watertype Leidingwater

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC)  2630   3 EBC Leverancier: Dingemans
Tarwemout (licht) 710   3 EBC Leverancier: Dingemans
Caramout (20 EBC)  40   20 EBC Leverancier: Dingemans
Kristalsuiker 160     Leverancier: Supermarkt
Spalt Select DE  5.35 60 min. 2.5 α Bloemen  
Cascade 5 60 min. 6.5 α Bloemen  
Amarillo 3.15 60 min. 8.2 α Bloemen  
Tettnanger 4 60 min. 3.3 α Bloemen  
Centennial 3 60 min. 8.7 α Bloemen  
Cascade 3.25 15 min. 6.5 α Bloemen  
Spalt Select DE  5.05 10 min. 2.5 α Bloemen  
Cascade 2.35 10 min. 6.5 α Bloemen  
Amarillo 1.65 10 min. 8.2 α Bloemen  
Tettnanger 2.45 5 min. 3.3 α Bloemen  
Centennial 2.35 5 min. 8.7 α Bloemen  
Amarillo 2.45 koudhop min. 8.2 α Bloemen  
Tettnanger 1.80 koudhop min. 3.3 α Bloemen  
Safale S-04 10     Leverancier: Fermentis
Maischwater 10.5     Leverancier: Kraan
Spoelwater 6.8     Leverancier: Kraan

Maischschema

67 °C 65 °C 67 °C 69 °C 73 °C 75 °C 78 °C
0 min. 40 min. 20 min. 10 min. 10 min. 1 min. 5 min.

Opmerkingen van de brouwer

Let op dat het spoelwater niet warmer is dan 78 °C. Het spoelwater aanzuren tot een pH lager dan 6. Ideaal is een pH van 5.2.
Terug naar overzicht