Terug naar overzicht

Van het bestuur, mei 2019

tww mei 2019
Door: Nico van Kampen

Deze maand staat voor de club in het teken van de ONK. In het weekend van 17,18,19 Mei gaat het Bierkeurmeestergilde weer aan de slag om ruim 550 bieren te keuren. Maar daarover straks wat meer.

Brouwdag

Eerst wat eerst komt. De Brouwdag! De lezers van de digitale versie lezen dit misschien nog net voor het moment, maar waarschijnlijk zullen de meesten dit later lezen. Zaterdag 11 mei 2019 is er weer de laatste brouwdag van dit voorjaar. We gaan een van de clubkampioenschapbieren brouwen, nl. de sterke blonde van Jacques Bertens. Het recept heb ik overgenomen van zijn publicatie op hobbybrouwen.nl. Met dit recept won Jacques destijds de eerste Brand bierbrouwwedstrijd en het wordt als bier nog steeds op de markt gebracht. (Alhoewel hij niet meer zo schijnt te zijn als het origineel.) Het lastige van dit recept is denk wel de zeer uitgebreide hopgift (5 soorten in 5 momenten, meerdere hoppen per moment) Nu is het geen hoppig bier of zo dus daaruit volgt dat je (wanneer je bijvoorbeeld 20 liter maakt) van elke hop toch gauw slechts 3 tot 10 gram nodig hebt. Tenzij je thuis grote hopvoorraden aanhoudt is dat natuurlijk niet echt handig. Voor de brouwdag daarentegen is dit best wel te doen. Of ik nu 10 zakken van 1 hop bestel of 5 x 2 zakken maakt namelijk ook niet echt uit. Voor de wegers op de brouwdag is het wel een extra uitdaging. Gelukkig is de moutsamenstelling makkelijk. Overigens niet weinig, want het is een zware jongen.

Hop

Nog even over hop: wellicht weten jullie dat er enige jaren geleden een hoptekort zou zijn geweest!! Dit had een flinke stijging van de prijzen (verdubbeling en meer) tot gevolg. Zelfs nu zijn er bronnen die zeggen dat je er nog steeds op tijd bij moet zijn. En de prijzen blijven hoog. Waarom is het dan dat als je hop koopt, er TE regelmatig hop tussen zit van 2 of zelfs 3 oogsten geleden? Steeds vaker staat er daarom geen oogstjaar meer op de verpakking. Gelukkig kan je aan de ‘houdbaar tot’ datum nog steeds zien dat je oude hop krijgt. Donker verpakt, vacuüm, in de koeling (zelfs in de vriezer bij min 20), allemaal regeltjes die de houdbaarheid moeten verbeteren en toch is dit vermoedelijk het enige voedingsmiddel dat zolang houdbaar is (jawel het is hop en die is daartoe spontaan geëvolueerd. Maar toch).  Noem mij achterdochtig maar ik zie hierin een marketingstrategie van de hele keten om de winsten te optimaliseren. (Met name de kwekerij en groothandel zijn hierin partijen met invloed. Detailhandel is een lijdende maar niet benadeelde partij, en consument/bierbrouwer/bierdrinker is het bokje.) Niet helemaal onbekend met fenomenen als in– en verkooporganisaties en kwekersverenigingen als marketinginstrumenten geven mij deze indruk.

ONK

Een week na de brouwdag is het keuringsweekend van de ONK-bieren. Als het goed is hebben we een flinke groep vrijwilligers die ons gaan helpen het weekend tot een succes te maken. In de voorbereidingen daar naartoe echter hebben leden van het bestuur toch weer het meeste werk verzet. Met meer dan 300 leden zou je toch zeggen dat we alleen maar hoeven te plannen en delegeren. Maar dat is voor verbetering vatbaar. We gaan dit weekeind het maximum mogelijk aantal bieren keuren. Dit keer echter, voor het eerst op grote schaal digitaal!!! Iedere keurmeester gaat met een tablet aan de gang en alle gegevens staan direct in een database, beschikbaar voor de wedstrijdleiding. De deelnemers zullen later (ik denk in het weekend van de prijsuitreikingen) digitaal hun uitslag toegezonden krijgen.

Als dit soepel loopt kan het BKG/organiserende verenigingen in de toekomst wellicht grotere aantallen bieren toelaten in een wedstrijd.  De te keuren bieren zijn inmiddels ingedeeld en het viel mij op als deelnemend keurmeester, dat er een groot aantal kloonbieren zijn ingeleverd. Geen idee hoeveel er van onze club zijn. Die gegevens worden begrijpelijkerwijs alleen op een "need to know" basis verstrekt.

Wat ik wel weet is dat de Isid'or'en van onze club gemaakt op de gezamenlijke brouwdag zeer waarschijnlijk voorzien zullen zijn van VOLDOENDE isoamylacetaat! (Wellicht hier en daar wat te veel.) Bij het ontwerpen van het brouwdagrecept stuitte ik op wat wetenschappelijke publicaties die o.a. onderzochten welke aminozuren er verantwoordelijk zijn voor productie (door de gist) van dit bananenaroma, namelijk leucine. Nu is het zo dat ook dit aminozuur (samen met vele andere) altijd in een wort aanwezig is, maar afhankelijk van je moutstorting (misschien zelfs wel moutleverancier?) kan dit meer of minder zijn.

De eerste proefbrouwsels gaven weinig tot geen isoamylacetaat (banaan) aroma terwijl dit in de Isid'or toch echt wel in lichte mate voorkomt. Van de reguliere gistvoedingssupplementen is geen samenstelling bekend. Dus hebben wij specifiek Leucine hieraan toegevoegd. Blijkt wel dat de hoeveelheid hiervan nog enige reden tot verder onderzoek geeft. Omdat ook de vergistingstemperatuur behoorlijke invloed heeft op het aanmaken van deze vergistings-bijproducten zal elk op de brouwdag gemaakte bier ook hierin anders zijn. Mijn versie heeft het behoorlijk, maar het lijkt erop dat met het verstrijken van de tijd er een betere balans ontstaat. We gaan het beleven.

Komende clubavonden

De komende clubavonden staan in het teken van brouwtechnische zaken en hoe deze invloed hebben op het resultaat. In mei: giststarters. Een onderwerp met interessante mogelijkheden. Je moet er wel tijd voor hebben maar als je het goed doet ga je er kwalitatief en financieel op vooruit. Bekend is bijvoorbeeld dat voldoende gist (tot 1 zakje per 10 liter bij zware bieren) betere resultaten geeft, bij 50 liter zou je ook dat ene zakje kunnen opkweken tot voldoende voor die 50 liter. Of het opkweken van gist uit een commercieel bier? Interessant als het een specifieke gist is (de La Trappe bijvoorbeeld). Maar nogmaals, je moet je wel aan een paar regeltjes houden. Schoon werken is daar een van.

Een andere is de vergistingstemperatuur. Kost erg weinig tijd en beïnvloedt het resultaat echt wel. Je moet wel een koelkast ombouwen en deze ergens kwijt kunnen. De theorie hierachter wordt besproken door Ard Jan Grimbergen op de clubavond van eind juni.

Zomerstop

Na de zomerstop de BBQ van eind augustus waar wij weer groots uitpakken i.v.m. het 25-jarig bestaan van onze vereniging. Je doet jezelf tekort als je er niet bij bent.

groet,
Nico

Terug naar overzicht