Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, april 2019

tww april 2019
Door: Michael Woolthuis

Ik had gehoopt dat de Brexit op dit moment al gedane zaak zou zijn. Want ik had voor een zacht prijsje wat Britse recepten op de kop getikt en die had ik dan nu met een mooi winstje kunnen aanbieden als zijnde last minute over de closing borders gesmokkelde echt allerlaatste visumvrije English recipes. Maar helaas zit er een beetje delay in de Brexit dus zet ik ze maar gewoon op het programma.
Wel erg jammer want ik had net alles omgerekend naar bushels, barrels, spoons, pounds, ounces, Fahrenheitjes, inches, pintjes, links draaiende roerstokken en eilandminuten. (Die verschillen nogal met de vaste-landminuten want aan de loefzijde van de British Islands drukt de wind de tijd een beetje in elkaar dus zijn de minuten korter. Aan de lijzijde zorgt de aflandige wind weer voor een meezuigende werking die de tijd weer een beetje uitrekt wat weer langere minuten oplevert. Al met al kan dit per biertype aardig schelen.)
Om die Britten nog even gauw een extra hak te zetten geef ik ook alle recepten een Europese hoeveelheid koolzuur mee zodat we niet van die platte slappe Engelse bieren hebben. Je kan ze natuurlijk wel origineel Engels brouwen maar dan vinden we je wel een beetje een Brexi-tosser.
 
Voor de komende tijd staan de volgende recepten op het programma:

April:

Zomer IPA.

Lekker fris voor in de zomer

Mei:

Eindelijkwitbier.

De naam zegt alles.

Juni:

Effelekkermild.

 

Augustus:

Bitterexit

 

September:

GoodnesBrown

 

Oktober:

londonesb

 

Bestellen gaat als volgt: Log in op de site en kijk onder het menu “Voor Leden” en kies dan voor Pakket van de maand.
Betalen voor het pakket kan dan vervolgens via ideal. De levering door Brouwmaatje geschiedt dan op de aangegeven clubavond.

Groeten,
Michael

PS, recept van Mei: Eindelijkwitbier

batchgrootte: 10 l.
kooktijd: 60 min.
alcoholpercentage: 5.1 %
begin-SG: 1046
eind-SG: 1010
EBC (kleur): 7.0
EBU (bitterheid): 15.0
Brouwhuisefficiëntie: 75 %

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC)  1000 gr   3 EBC  
Tarwevlokken 880 gr      
Munichmout (15 EBC) 80 gr   15 EBC  
Havervlokken (2 EBC)  200 gr   2 EBC  
Hallertau Perle  10 gr 60 min. 6.5 α Bloemen  
Koriander 5 gr 5 min.    
Citroenschil 17 gr 5 min.    
Maischwater 8.9 ltr     Leverancier: Kraan
Spoelwater 7.8 ltr     Leverancier: Kraan
Safbrew WB-06 1     Leverancier: Fermentis
Bottelsuiker 5 gr/ltr      

Maischschema

45 °C 43 °C 53 °C 63 °C 72 °C 78 °C
stort min. 10 min. 15 min. 15 min. 15 min. 5 min.

Opmerking

Dit bier leent zich uitstekend voor het maken van kruidigere varianten door middel van het toevoegen van andere kruiden zoals Kamille, Fenegriek of andere kruiden. Let wel: het bier is van zichzelf niet al te zoet dus smaaktoevoegingen vallen snel op.

 

 

Terug naar overzicht