Terug naar overzicht

Recept La Trappe Isid'or (kloon)

tww maart 2019
Door: Nico van Kampen

datum:

28 februari 2019

van:

Nico van Kampen

klasse:

V

stijl:

Overig

Beschrijving

Opmerkingen

Een ieder is vrij in haar/zijn keuze welke gist zij/hij gebruikt maar het advies is om een opkweek te maken van La Trappe (van een zo vers mogelijke Dubbel of Isid'or). De opkweek is de beste optie qua resultaat. Als alternatief kun je de Wyeast 1214 Belgian Abbey gebruiken.

Het bier moet redelijk warm vergist worden i.v.m. de gewenste esters (waaronder banaan). Met het toevoegen van gistvoeding met de juiste aminozuren is tijdens de proefbrouwsels gebleken dat het de vergisting hielp.

Het brouwwater moet je in je eigen brouwsoftware bepalen. Gebruik +/- 3 à 3,5 liter maischwater/kilo storting.

Waterprofiel behandeld water:

Ca

Mg

Na

HCO3

Cl

SO4

56 mg/l

8 mg/l

63 mg/l

176 mg/l

76 mg/l

51 mg/l

Receptgegevens

batchgrootte:

10 l

kooktijd:

70 min

alcoholpercentage:

7.6 %

begin-SG:

1080

eind-SG:

1022

EBC (kleur):

40.0

EBU (bitterheid):

27.0

Brouwhuisefficiëntie:

70 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pale Ale mout

3200 g

 

9 EBC

Leverancier: Dingemans

Caramout (120 EBC)

230 g

 

120 EBC

Leverancier: Dingemans

Tarwemout (licht)

60 g

 

3 EBC

Leverancier: Dingemans

CaraPils

50 g

 

25 EBC

Leverancier: Weyermann

CaraAroma

50 g

 

400 EBC

Leverancier: Weyermann

Kristalsuiker

80 g

 

 

Leverancier: Supermarkt

Kandijsiroop (Medium)

50 g

 

225 EBC

Leverancier: Arsegan

Perle

15.5 g

60 min

5.3 α

Pellets  

Perle

15.5 g

15 min

5.3 α

Pellets  

Perle

6.5 g

5 min

5.3 α

Pellets  

Maischwater

12.78 l

 

 

Leverancier: Kraan

Gips (calciumsulfaat)

62 g

 

 

 

Fosforzuur

1.17 ml

 

 

 

Spoelwater

spoel tot 12.5 liter in de brouwketel 

Leverancier: Kraan

La trappe opkweek (giststarter)

1

 

 

 

Maischschema

62 °C

72 °C

78 °C

10 min

45 min

5 min

 
Terug naar overzicht