Terug naar overzicht

Van het bestuur, maart 2019

tww maart 2019
Door: Erik Deelissen

Afgelopen clubavond van 22 februari

Deze avond begon met een ingekort vragenhalfuurtje. Titus Rinia kwam met de vraag of de aanwezige leden ook wel eens meegemaakt hadden dat hun gecontroleerde vergistingskast verkeerd ingesteld was. Titus had een pils gebrouwen en tijdens het lagering proces was de temperatuur in de vergistingskast opgelopen tot 40°C. Titus heeft na constatering gelijk de temperatuur na beneden gebracht naar 5°C. Het bier heeft hier geen noemenswaardig afwijkingen aan overgehouden. Titus' vraag zorgde voor veel hilariteit in de zaal maar niemand kon zijn ervaring hiermee met Titus delen.

Bier van de maand was een ‘Barrel aged blood orange double IPA’ gebrouwen door Peter Kalkman, Nico de Boer, Arjan van der Holst en Paul Veelings van huisbrouwerij Penarie. Het bier was wat wazig maar dat kwam door de bloedsinasappelen. John Gouwerok zal zoals vanouds de waardering  van dit bier publiceren in ons blad.

Hierna volgde de presentatie en proeverij door Laurens Speek van Hooghoudt Destilleerderij met als titel ‘Craftbeer meets jenever’. Laurens nam ons deze clubavond mee in de geschiedenis van jenever, beginnend in de 16e eeuw tot de drooglegging in de Verenigde Staten, de zogenaamde prohibtion act, waarna het moonshining en bootlegging grote vormen aannam. Al Capone werd groot in de 13 jaar die de drooglegging duurde. In 1929 nam de crisis grote vormen aan en breidde zich uit naar Europa. Granen mochten niet meer gebruikt worden voor de productie van drank.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam er weer graan op de markt welke gebruikt kon worden voor de productie van dranken en de jeneverindustrie bloeide op. De proeverij behelsde de navolgende combinaties.

  • Jonge jenever premium met Trinitas Triple van Jopen bier.

  • Oude graanjenever met een Lowland American Pale Ale.
    Deze graanjenever was gerijpt op oude Sherry- en Olorosovaten.

  • Korenwijn met een Dampegheest zware hufter Quadrupel.
    Deze Korenwijn had een lichte hint van vanille.

  • Borger jenever met een Gouden Carolus Barley Wine.
    Deze jenever was gerijpt op sherry- en bourbonvaten.

  • En als afsluiting het dessert, we eindigde met een zoetje van een bruine jenever. Dit kun je combineren met een gingerale, maar wij gebruikten deze avond een bier uit Groningen, namelijk Bax smoked porter.
    Deze bruine jenever was wat zoeter en op kleur gemaakt met karamel en een hint van kaneel.

Tevens maakte Laurens er ons op attent dat er grote dingen aan het gebeuren waren in Groningen, zoals de graanrepubliek in Bad Nieuwe Schans, vlakbij de Duitse grens, waar boeren een samenwerkingsverband zijn aangegaan met graanverwerkende bedrijven. Deze bedrijven hebben of gaan in hun intrek nemen in en om de oude stoomlocomotievenloods. Bekijk hun website eens en wellicht is dit een idee voor hun mooie fietstocht in de omgeving en aldaar deze lokatie eens te bezoeken. De website is: https://www.graanrepubliek.nl/

Komende clubavond

Komende clubavond op 22 maart zal vooral in het teken staan van de Algemene Leden Vergadering. De uitnodiging en agenda van deze ALV staat in dit clubblad. Tevens is het verslag van de ALV van 2018 in dit clubblad gepubliceerd.
Nadat de bestuursverkiezing is afgehandeld volgt het traditionele rondje van het bestuur. Niet onbelangrijk is de algemene discussie waar onze leden hun eigen inbreng kunnen geven. Zorg dus dat je aanwezig bent om sturing aan onze club te geven. Aanvullend gaat onze voorzitter Theo van Eijden het bestuursbeleid toelichten.
Om de avond in balans te houden zal Ard-Jan van Grimbergen, de zoon van Jan, een presentatie houden over gist, chemie van de vergisting en temperatuur waaronder dit plaatsvindt.

Excursie 2019

In verband met de drukke activiteiten die de voorbereiding van het ONK vragen, waar veel vrijwilligers van onze vereniging bij zijn betrokken en het onmogelijk is gebleken is een datum te prikken in het voorjaar zonder in conflict te komen met deze activiteiten, heeft de excursiecommissie besloten de excursie te verzetten en te laten plaatsvinden na het zomerverlof.
Zodra er meer bekend is zal de excursiecommissie dit laten weten.

ONK 2019

De voorbereidingen zijn in volle gang. De aanmeldingen voor deelname aan het ONK lopen snel binnen. Wij kunnen 550 bieren laten keuren en zijn al over de helft heen. Dus wil je nog een bier inzenden voor het ONK, doe het dan bijtijds. Bij 550 aanmelding wordt de aanmeldpagina gesloten. Zie hier voor https://www.onkbrouwen.nl/onk2019.

Terug naar overzicht