Terug naar overzicht

Delirium, januari 2019

tww januari 2019
Door: Peter Hompe

Champagne

Het begin van het nieuwe jaar, eigenlijk het einde van het laatste jaar dus, begint vaak met het drinken van Champagne. Afhankelijk van waar je bent, drink je dus Champagne die je zelf hebt uitgekozen of juist niet. Ik ben zelf eigenlijk niet zo’n fan van Champagne, maar dit is nou eenmaal één van die tradities. Dit jaar en de laatste paar dagen van vorig jaar, waren wij in Engeland. We hebben een feestavond in een hotel meegemaakt. Toen we ons meldden hadden we de indruk dat we de jongsten waren. Dat bleek later gelukkig mee te vallen. We zouden eerst een lekker maaltijd hebben en aansluitend een… jawel DISCO avond. Nou, als je mij ergens geen plezier mee doet…

Maar goed, als je dan toch het nieuwe jaar ingaat en al in een land bent waar niet veel met vuurwerk gedaan wordt, moet je wat. Dus eerst dat diner, wat overigens prima was. Het eten werd begeleid met wat lek­kere achtergrondmuziek en daarna dus die disco ellende. Veel te harde jaren 80 muziek, dus ik vluchtte naar de bar naast de dans/eet­zaal. Waar het op neerkomt, is dat we ook daar Champagne dronken om 12:00 uur. Of is dat 24:00 uur? Of 0:00 uur? Uiteraard een uur later dan de jaarwisseling in Nederland, omdat die Britten nou eenmaal een uur achterlopen. Maar ook hier dus gewoon Champagne en eigenlijk, als je er over nadenkt, zo goed als overal ter wereld. Kan wel leuk zijn om eens te onderzoeken waarom eigenlijk, maar daar gaat het nu niet om. En dan wil ik er nog bij opmerken dat ik al heel wat keren op deze manier Champagne heb gedronken, maar dat ik het eigenlijk niet echt lekker vind. Raar toch, om dan juist met zo’n drank het oude jaar uit- en het nieuwe jaar in te luiden?

Eigenlijk zouden wij bierbrouwers dus bier moeten drinken op die laatste en eerste seconde van respectievelijk het oude en het nieuwe jaar. Waarom niet? Dus ik heb daar eens naar gezocht en wat blijkt? Ik ben zeker niet de eerste die er over na heeft gedacht! Sterker nog, er zijn zowaar al brouwerijen die zich hierop gestort hebben. Ik noem de Nederlandse Bronckhorster Brewing Company. Dit is de enige Neder­landse brouwerij die Brut Bier brouwt. Het heet Brut bier aangezien het niet uit de Champagnestreek komt en dan mag het uiteraard geen Champagne bier heten. Zij gebruiken hiervoor de Champenoise-me­thode oftewel: Méthode traditionelle. Ik verzin dit alles niet, want dit werd allemaal opgetekend door biernet.nl.

Wellicht is een kleine uitleg gewenst, dus ik geef hier wat weer wat je op de site van biernet hierover vindt. Het maken van Brut bier volgens deze methode gaat als volgt: ‘De Champenoise-methode is een methode die wordt gebruikt om champagne of andere mousserende wijnen te maken. In eerste instantie brouw je een bier op de normale brouwwijze. Wanneer dit klaar is, pas je de Méthode Traditionelle toe.’ Dit klinkt nog niet moeilijk en geeft je dus de vrijheid om er een eigen basisbier naar smaak voor te brouwen. Er staat nergens beschreven wat voor bier je moet maken. Ik zie hier of daar een ‘blond’ bier vermeld worden.

De methode wordt verder beschreven met: ‘De eerste gisting gebeurt bij het brouwen van het basisbier. Vervolgens volgt een lange nagisting op fles. Er wordt hiervoor extra gist en suiker aan het bier toegevoegd. Daarna volgt een proces dat in het Frans remuage heet. Dit betekent dat de flessen met de halzen schuin naar beneden worden gewezen voor zo'n 60 dagen. Hierdoor kan de gist zich in de flessenhals verza­melen. De flessen worden om de zoveel tijd een slag gedraaid.’ Dat met die halzen naar beneden en af en toe draaien ben ik volgens mij al eens bij brouwerij Cantillon tegen gekomen.

Dan later moet die gist die in die flessenhals is verzameld, er ook weer uit. Ze omschrijven dat zo: ‘En dan begint de ontgisting. Door de fles­sen­hals te bevriezen wordt de gist die er in zit verwijderd. Doordat er een grote druk ontstaat wordt de gistprop, die bevroren is, eruit gescho­ten. Op dit moment moet een kurk in de fles ervoor zorgen dat het koolzuur in de fles blijft. Deze kurk wordt nog eens extra vastgezet met ijzerdraad, de muselet.’ En dan heb je dus dat Brut bier.

Het grote verschil tussen bier en Brut (of Champagne) bier, is dat er veel meer hop gebruikt wordt. Brockhorst heeft zelfs een keer Pinot Noir druiven als ‘hop’ ingezet. Dan wordt er ook nog veel suiker toe­gevoegd dat helemaal vergist wordt. Daarmee en samen met Cham­pagne gist wordt dan het hoge alcoholpercentage van 11-12% bereikt. Sommige hebben dus drie gistingen gehad: 1 met biergist, vervolgens nog met wijngist en als laatste met Champagnegist. Overigens is men in België al wat langer hiermee bezig en speciaalbrouwerij Bosteels met hun DeuS Brut timmeren al wat langer aan deze weg.

Ik, als buitenstaander, kan dit alles alleen maar waarderen. Zoals ik eerder aangaf is het natuurlijk traditie om het nieuwe jaar met Cham­pagne in te gaan, maar ik zou het heel erg leuk vinden als we dit ooit nog eens met een Brut Bier gaan doen. Misschien eindelijk een lekker drankje om mee te proosten.

Ik zou zeggen: Gelukkig 2019!!

Terug naar overzicht