Terug naar overzicht

Pale American Lager

tww december 2018
Door: Theo van Eijden

Datum:

25 november 2018

Van:

Theo van Eijden

Klasse:

A

Stijl:

Pale American Lager

Beschrijving

Dit recept is een doordrinkbare pilsener. Door gebruik van de mais en de rijst ontstaat een typische smaak die in veel Amerikaanse pilseners voorkomt. Door de lage moutstorting ontstaat een snel vergistbare wort. Een goed bier om in de winterperiode te brouwen omdat dan altijd wel ergens in huis een plek te vinden is waar dit bier op een lage temperatuur kan vergisten. Ook is het leidingwater in deze periode kouder waardoor makkelijker de vergistingstemperatuur gehaald wordt.

Na koken het wort filteren en afkoelen naar 10°C, belucht het wort en voeg gist toe. Als het SG tijdens de vergisting is gedaald naar 1015 mag je de temperatuur verhogen naar 16°C. Deze temperatuur 5 dagen aanhouden voor de diacetylrust. Daarna weer afkoelen naar 3°C voor de lagering. Houd het bier minimaal 3 weken op deze temperatuur om het bier te laten rijpen. 

 
Receptgegevens

batchgrootte:

10 l.

kooktijd:

60 min.

alcoholpercentage:

4.7 %

begin-SG:

1044

eind-SG:

1008

EBC (kleur):

7.0

EBU (bitterheid):

13.0

Brouwhuisefficiëntie

78 %

Ingrediënten

ingrediënt

hoeveelheid

kooktijd

waarde

bijzonderheden

Pilsmout (3 EBC)

1450 gr

 

3 EBC

 

Maisvlokken

410 gr

 

 

 

Rijstevlokken

210 gr

 

 

 

Hallertau Tradition DE

8 gr

60 min.

6.6 α

Bloemen

Hallertau Tradition DE

8 gr

        5 min.

6.6 α

Bloemen

Saflager W-34/70

1

 

 

Leverancier: Fermentis

Maischwater

2.8 ltr/kg mout

 

 

Leverancier: Kraan

Spoelwater

2 ltr in kookketel

 

 

Leverancier: Kraan

Bottel suiker

6gr/l

 

 

 

Maischschema

65 °C

76 °C

90 min.

10 min.

 

Terug naar overzicht