Terug naar overzicht

Ben Bierexperimenteren

tww oktober 2018
Door: Ben Jacobs

Deze maand stond, wat betreft bieractiviteiten, in het teken van de proeftuincommissie en het experimenteren met gisten. Bij Poesiat & Kater werd een Blonde gebrouwen, 1.000 liter. Een paar commissieleden waren al vroeg bezig met de Spaanse brouwer en tegen 14:00 kwam ik aan in de straat waar de brouwerij annex proeflokaal gelegen zou zijn. De auto zette ik in de aldaar gelegen parkeergarage en met het nu nog lege vat wandelde ik in het nazomerse weer er naartoe.

Na verloop van tijd, tijdens het nuttigen van een bok, begon zich een interessante en imposante rij gistvaten te vormen, buiten, naast het terrasdeel van het lokaal. Een grote rode slang kwam van achteren, daar waar de brouwinstallatie stond, naar de plek van de vaten en Hank stond klaar om, als het wort gereed was, het vullen ter hand te nemen. Ondertussen labelde Sophie vanalles en was Ben U. druk in de weer met alle papierpakketten die we mee zouden geven.

Het was een strakke organisatie en toen het vullen eenmaal begon, werd onder luid afroepen van gistvatnummers, de 1.000 liter in no time verdeeld. De volle vaten werden langs de weg gezet en ik kon de auto gaan halen. Dat leek simpel, hij stond aan dezelfde straat, maar helaas was er in het midden van de wijk, een niet voor auto’s toegankelijk deel en ondanks een bijgewerkte Tomtom herkende deze dit niet. Vertwijfeld probeerde ik mijn weg te vinden tussen overal opduikende kinderwagens, fietsen met voor en achterop een kind, en nog veel meer wandelend boodschappenpubliek. Er was geen doorkomen aan door de wijk, dus er dan maar omheen, zonder Tomtom, mijn richtingsgevoel gebruikend. En jawel, aan de andere kant van de wijk kwam ik bij de brug die naar Poesiat en mijn vat leidde.

Het vat ging in de gordel op de voorstoel en toen naar huis. Dat was nog eens een korte brouwdag. Thuis gist erin, een WLP (WhiteLabs) pakje, dat je zonder smacken kan toevoegen. Ben benieuwd. Binnen korte tijd kwam er een stroom WhatsAppjes langs van alle deelnemers met vergistingsgrafieken of vergistingsproblemen. Die stroom stopte pas nadat het laatste vat was overgezet op de lagerfles. Een enkeling durfde zelfs vanuit Kreta te vertellen wat zijn vergisting thuis deed. Gelukkig was hier ook flink wat zon aanwezig…

Omdat ik nu toch in de experimenteermodus zat en de brouwdag te kort vond heb ik de woensdag erna nóg een Blonde gebrouwen, nu met eigen (Tettnang) hop uit de tuin. Ik had een paar weken terug geoogst. Meer dan 100 gram mooie grote bellen met een geel hart. Na zoeken in de boeken, vond ik een brouwer, die zelf ook verse hop gebruikte. Hij vermeldde dat het geen probleem is om je hopbellen te plukken en gewoon los in de vriezer te leggen. Dus zonder eerst te drogen of te pletten. Hij schreef ook dat hij 3,25 keer de hoeveelheid gebruikte om een vergelijkbaar smaakresultaat te krijgen als met droge hop. Ik maakte de Blonde met een weinig Magnum als bitterhop en verder gebruikte ik mijn tuinhop als flame-out hop. Vanuit de vriezer erin en 10 minuten laten staan, alvorens het wort te gaan hevelen naar het gistvat.

Beide experimenten zijn spannend. En dat gisten verschillen bleek sowieso meteen al. Beide Blondes hadden min of meer hetzelfde start SG, maar het tweede vat, 4 dagen later gebrouwen, was met korrelgist US-05 eerder klaar dan het proeftuincie bier met het WLP gist. De US-05 flocculeerde overigens ook veel beter dan de WLP en het eind SG was lager. Maar bij mijn experiment ging het om de hop, en niet om het type gist. Terwijl ik dit schrijf heb ik net alles gelagerd en dan: over enkele weken bottelen, en daarna proeven, vergelijken en… dubbel genieten.

Proost, Ben

Terug naar overzicht