Terug naar overzicht

Smaakomschrijvingen

tww oktober 2018
Door: Theo van Eijden

Smaakwiel
Smaakwiel
Proeven en beoordelen van een bier zijn twee verschillende dingen. Bij proeven probeer je zo goed mogelijk te omschrijven hoe het bier smaakt, daarbij dient gebruik te worden gemaakt van neutrale bewoordingen. Beoordelingen als ‘niet lekker’, ‘het stinkt’ en dergelijke, zeggen meer over de persoon die proeft dan over het bier. Het is dus zaak om over een geschikt vocabulaire beschikken. In Nederland is het BKG (Bierkeurmeestergilde) en zij maakte gebruik van een eigen ontwikkeld keuringsformulier, dat helaas in onbruik is geraakt omwille van het sneller kunnen keuren van bieren. Op dit formulier staan een groot aantal biersmaken vermeld; naast deze smaken komen visuele aspecten aanbod. Om te controleren of een bier overeenkomstig een bepaald type is gebrouwen zijn deze aspecten van belang.
 
De Amerikaanse professor M.C. Meilgaard heeft in de jaren 70 een uitgebreid smaakvocabulaire op biergebied ontwikkeld. Dit vocabulaire is in een smaakwiel samengevat.
 
http://www.agraria.com.br/extranet/arquivos/agromalte_arquivo/flavour_de_cerveja_-_ing.pdf
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1993.tb01143.x
 

Terug naar overzicht