Terug naar overzicht

Delirium, september 2018

tww september 2018
Door: Peter Hompe

Shepherd Neame

Afgelopen 7 september zijn we weer naar Engeland geweest. We hebben er voor het weekend een huisje gehuurd in een heel klein ‘parkje’ met iets van 7 huisjes. Het parkje bevindt zich direct achter het hotel Judd's Folly en net even buiten Faversham. Ik heb er al eerder over geschreven: in Faversham zit de oudste Britse brouwerij, Shepherd Neame, en we hebben er weer een rondleiding gedaan.

Ik had de boeking via internet gedaan en gekozen voor de tour van vrijdag om 14:00. Uiteraard hoopte ik dat dit zou lukken, want een eerder bezoek aan de brouwerij op dezelfde dag als het rijden naar Engeland toe is al eens fout gegaan. We vertrokken iets voor half zeven ‘s morgens en we hadden nogal wat regen onderweg. Toen we bij de Antwerpse ring aankwamen, was de regen over en was het inmiddels goed licht. Konden we meteen de file op dezelfde ring goed zien. De drukte viel me nog mee, ik denk dat het ergste nog moest komen, of… misschien is het in België ook wel niet zo druk op vrijdag. Ik denk dat we ongeveer 10 minuten tijd extra hebben verloren daar.

Ik zet altijd een navigatie aan naar de overtocht die we nemen, zodat je goed kunt zien of je nog makkelijk op tijd, krap aan, of beslist te laat gaat komen. Dit keer hadden we gekozen voor de Eurotunnel. Die overtocht is weliswaar duurder dan die met de boot van Calais naar Dover, maar het laden van de trein en de overtocht zelf zijn een stuk sneller dan bij de boot. Bovendien reserveer je een overtochttijd in een ‘blok’ van 4 tijdstippen die telkens een half uur later zijn. Alle tijden binnen een blok zijn altijd dezelfde prijs. Mocht je dus ‘jouw’ tijd niet halen en zijn er in dat blok nog tijden na ‘jouw’ tijd, dan wordt je gewoon op de volgende trein gezet.

Onderweg hadden we ook nog wat oponthoud bij Aalter in de buurt, omdat ze daar (al best wel lang) aan de weg bezig zijn. Dit kostte ons ook een aantal minuten extra, maar we zaten nog prima op schema. Onderweg werd het weer steeds beter. Inmiddels scheen zelfs de zon en was het een prima temperatuur. Ook bij Veurne (Plopsaland!) geen oponthoud en voor we het wisten waren we bij de tunnel. Als je daar aankomt moet je eerst langs een automaat waaruit het ‘kaartje’ voor aan je spiegel komt. Tijdens de boeking geef je al op wat je auto en kenteken is en hoeveel personen. Tevens moet je gegevens van de paspoorten per internet doorgeven, dus als je bij de tunnel komt weten ze al wie je bent. Met camera’s wordt je kenteken gelezen en uit die automaat komt dus dat kaartje. Hierna nog door de Franse en vervolgens de Engelse douane en je kunt in ‘jouw’ rij gaan staan.

Na een korte wachtperiode mochten we de trein in en dan is het gewoon een half uurtje wachten terwijl je in je eigen auto zit en dan ben je ineens aan de andere kant. Het is een duurdere overtocht, maar wel heel makkelijk en comfortabel. Eenmaal in Engeland, bleek dat we tijd genoeg hadden om een mooi binnendoorweggetje naar het ‘parkje’ te nemen. Het was hier en daar erg smal (bij tegenliggers moet er vaak één een stukje achteruit rijden), maar we kwamen er zonder noemenswaardige problemen doorheen. We checkten in (de sleutel lag onder de mat) en brachten onze spullen naar binnen. Daarna wat andere schoenen aan, want we hadden bedacht om te gaan lopen naar de brouwerij. Die zit in het centrum van Faversham en dat is ongeveer een half uurtje lopen.

Op de website had ik gezien dat ze een nieuw pils hadden ontwikkeld. Een jaar of drie geleden hadden ze hun eerste eigen lager, ‘Whitstable Bay Blond’, gemaakt. Ze brouwden tot dan uitsluitend lagers van andere brouwerijen in licentie (Samuel Adams Boston Lager, Holsten Export, Oranjeboom, Asahi Kingfisher lager en Hürlimann Sternbrau Lager: Export Bier). Die Whitstable Bay Blond is echt geweldig lekker en die had ik al paar keer eerder van de tap in The Sun Inn gedronken. Nu hadden ze dus een volstrekt nieuw lager ontwikkeld. Ik was benieuwd.

De tour begint in de ‘pub’ die ze in hun gebouwen hebben, direct achter de winkel. In de winkel meld je jezelf aan en dan kun je dus verzamelen in de pub. Als iedereen er is komt de tourgids een klein verhaaltje vertellen en neemt de groep dan mee naar een grote televisie waar je als groep eerst een videofilmpje bekijkt. Het commentaar voor en tijdens het filmpje is van Jonathan Neame, de huidige CEO en jongste telg van de Neame familie, van de brouwerij. Na het filmpje gaat de groep mee met de gids en krijgt iedereen een zendertje met koptelefoon op. Zo kan de gids zich zonder schreeuwen goed verstaanbaar maken tijdens de herrie op sommige plaatsen in de brouwerij. Er wordt tenslotte ook nog gebrouwen!

Deze brouwerij heeft een rijke geschiedenis en is ontstaan in 1698. Inmiddels weet men dat er, vermoedelijk op dezelfde plaats, zelfs al iets eerder gebrouwen werd, maar men houdt die 1698 aan. Ze hebben een eigen waterbron en juist doordat zich hier een waterbron bevindt, is er hier een brouwerij. In de geschiedenis van het dorpje is nog langer geleden ook al sprake van een klooster of iets dergelijks, waarin monniken bier brouwden. De locatie daarvan is op steenworp afstand van de huidige brouwerij.

De tour gaat al snel naar een hoekje boven, waar ze een display van de ingrediënten hebben gemaakt. Die krijgt iedereen ook te proeven, zoals dat in veel brouwerijen gedaan wordt. Zo komen er verschillende graansoorten langs. Je krijgt zelfs de kans om iets van de hop te proeven. Daartoe delen ze een hoppellet uit aan iedereen die het wil proeven. In een eerdere rondleiding die we hier hebben gedaan, deed de tourgids toen overkomen dat het de normaalste zaak van de wereld is dat je die pellet dan ook opeet. Ik heb daar toen voor gepast, anders proef je de rest van de tijd alleen die hop nog. De tourgids die we nu hadden, was wat voorzichtiger. Hij raadde aan om de pellet eerst een beetje te verkruimelen in je hand en er dan met een natte vinger een beetje van af te nemen en te proeven. Dat vond ik al een veel betere optie. Alleen… heel vaak zijn de ingrediënten die er staan opgesteld al best wel oud en dat proef je dan ook. Als laatste, ook slim, kon je dan ook nog het bronwater (liquor!) proeven. Ben je in ieder geval de sterkste smaken alweer kwijt.

Deze keer kregen we niet de microbrouwerij te zien die ze ook nog hebben en waar nieuwe bieren ontwikkeld worden. Wel alle lagertanks en er wordt verteld wat daar zoal is opgeslagen en hoe lang dat dan in zo’n tank blijft. Verder laten ze nog zien dat er een eigen lab is, waar ze gisten opkweken en een ruimte waar de proevers in werken die de brouwerij rijk is. Als laatste ga je nog naar een ruimte waar een stukje historie in beeld is gebracht met oude voertuigen die ze hebben. Prachtig spul. Daarnaast is nog een ruimte waar optredens plaatsvinden en waar de plaatselijke bevolking dus ook naar toe kan. Die avond zou er bijvoorbeeld een optreden van Michael Bublé zijn.

Daarna gaat het terug naar de eigen pub en wordt het tijd voor het proeven van de bieren. Je krijgt zes kleine glaasjes met verschillende bieren voor je, op een papier met de nummers 1 t/m 6. Er wordt per nummer wat uitleg gegeven en we mogen raden wat het is. Nou heb ik tijdens eerdere tours wel eens een betere selectie van 6 bieren gehad, maar vooruit. De eerste was de Whitstable Bay Blond lager (4,5%), beslist één van mijn favorieten daar en nummer 2 dat nieuwe lager: Cinq. Ze hebben het zo genoemd, omdat in dit bier 5 soorten graan verwerkt zijn: gerst, rogge, tarwe, maïs en rijst. Ze hebben het zowaar een alcoholpercentage van 5% gegeven. Ik had het nog niet geproefd en ik moet zeggen: erg lekker!! De andere bieren waren of oude bekenden (voor mij dan) of bieren van Shepherd Neame die ik nou net niet zo lekker vind. Dus de Shepherd Neame brouwerij heeft nu twee lagers: Whitstable Bay Blond, waarin hop voornamelijk de smaak bepaalt en de Cinq, waarin granen de smaak bepalen.

Na deze tour zijn we naar de Sun Inn gegaan. Lekker in de beer garden in het zonnetje genoten van een paar koude lagers en later hebben we daar nog lekker gegeten. Terug hebben we niet meer gelopen, maar hebben we een taxi genomen. Ik moet zeggen: het was een geslaagde dag en we hadden perfect weer. Ook de rest van het weekend! Maandag zijn we weer teruggereden, maar natuurlijk niet zonder wat bier in te slaan.

Terug naar overzicht