Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww september 2018
Door: Ben Jacobs

Mocht u mijn bierigheden lezen, en ook nog eens in staat zijn deze te onthouden, dan weet u nog van mijn experiment om heel snel een recept bij te kunnen stellen. In mei schreef ik in het clubblad dat ik op een zondag aan het brouwen was geslagen en de zondag erop het biertje in een zonnetje heb kunnen beoordelen. De batch was 10 liter, session, en ik deed er een zakje droog gist bij (eerst in 30 °C water opgelost). In 2 dagen vergist, één flesje met 2 gram suiker gevuld en warm gezet.

Ik gaf toen al aan dat dit niet het best ontwikkelde bier zal geven, maar je weet wel wat de variabelen in je recept met de smaak hebben gedaan. In mijn geval was het zo, dat ik op een erg laat moment had bedacht, toch maar mee te doen met de Brand wedstrijd, gewoon omdat Gose, een zuur Duits biertype, al lang op mijn to-brew lijstje stond. Ik had mijn bieb doorgespit, alles wat ik in mijn bierbestanden kon vinden gelezen en gewapend met al deze kennis daaruit een recept samengesteld. Maar voor een Gose is de hoeveelheid zure mout, zout en koriander bepalend voor de smaak en voor alle drie geldt dat iets te veel (of te weinig) een groot effect heeft. En gelukkig wist ik dat er gewoon goed uit te halen, bij die eerste snelle proeffles.

De tweede batch heb ik aldus met aangepast recept gebrouwen. Voor het zuurmout gold: more is better en voor de kruiden/zouten: less = more! Op de dag van bottelen constateerde ik dat dat ook de laatste dag van inschrijven was. Meteen maar gedaan. Ik kreeg een mail terug dat een krat met 24 schone Brand flesjes en etiketten mijn kant op zouden komen. Ehhh, 24 Brand flesjes? En ik had net geproefd en gebotteld! Nu, dat bleek geen probleem voor de organisatie. Wel voor de stickers die duidelijk gemaakt waren voor de hals van Brand.

Samen met 12 flessen van een andere Leidenaar die ook had meegedaan en geen auto had, heb ik de daarmee volle krat ingeleverd bij Theo. Die mag blij zijn met zijn ruime hal, want daar stonden de kratten al hoog opgestapeld. Terwijl die van de ONK deelnemers ook nog moesten komen!
Daarna bleek (ja, ik had geen idee, zo slecht had ik mij ingelezen) dat iedere deelnemer verwacht werd op een zaterdag in Haarlem, op de dag dat het resultaat bekend zou worden. Tja, biermaatje gezocht en die dag op stap. Helaas, je reist dan met de Nederlandse Spoorwegen, ooit een vertrouwd gevestigd instituut… Die dag bleken er geen treinen te rijden van en naar Haarlem. We dachten in Leiden een bus te nemen, maar er waren vooral veel liefhebbers maar geen bussen. Toen ons werd aangeraden naar A’dam Sloterdijk af te reizen, omdat daar de bussen wel zouden staan (in groten getale, werd ons verzekerd), gingen wij vol goede moed op pad. Aldaar bij de busplaats aangekomen bleek pas hoe populair Haarlem eigenlijk is. Er stond een errug lange rij mensen te wachten. Maar men had niet overdreven. Elke paar minuten kwam er een bus. Maar er gingen ons vele bussen voor, alvorens wij ook een plaatsje wisten te veroveren.

Duidelijk aan de late kant kwamen wij in Haarlem aan, waar ons nog een rij wachtte om binnen te komen en na aanmelding een T-shirt in ontvangst te mogen nemen. En omdat we laat waren hadden ze enkel nog maar XXL. U kent mijn bescheiden omvang, dus heet wassen werd het devies. Mocht helaas, bleek naderhand, niet baten. Maar de ontvangst verder was prima verzorgd en de koffie met lekkers ging erin. Ook bleek er, naast de presentatie van de wedstrijd in het algemeen en Gose in het bijzonder, een prima lunch klaar te staan. Met de diverse Brand types op de tap. En die laat je natuurlijk niet staan.

's Middags kon men kiezen tussen een workshop ‘recept samenstellen’ en een workshop ‘bier-spijs keuze’. Helaas leek mij de eerste het meest interessant, en ik zeg helaas omdat dit meer een one-man show over brouwkennis bleek te zijn. Kennis die, denk ik, de gemiddelde brouwer die een Gose gaat maken allang in huis heeft. En het eindigde ook niet echt met een recept… Mijn brouwmaatje had de betere keuze gemaakt (en die brouwt niet eens…).

Met veel bombarie, uiteraard met Derek Walsh erbij, werden de 10 deelnemers die het hoogst waren geëindigd in het zonnetje gezet en uiteindelijk de winnaar  aangewezen. Ik was even verbaasd toen bleek dat in afwijking van het oorspronkelijke recept hij had gekozen voor dry hopping, wat hem wel de eerste plaats had opgeleverd. Smaak prevaleert boven authenticiteit.

Ik zal verder niet uitweiden over de manier waarop dit allemaal verliep, want ik wil u de kans geven dit zelf te gaan meemaken. Dan moet er wel worden ingeschreven voor de volgende Brand wedstrijd. Of ik volgend jaar zelf weer mee wil doen? Tja, als het, net als deze keer, om een interessant biertype gaat en ik er tijdig achter kom welk… ik denk nog eens terug aan die middag: het was er ondanks alle problemen om er te komen heel gezellig en mega-druk. Veel drukker dan op het ONK, waar ik de week ervoor ook was geweest. Het concept van Brand is goed en ik heb genoten van het lekkere eten en bier. En alles was gratis, in tegenstelling tot het ONK waar je voor alles juist diep in de buidel moest tasten. En ik heb in korte tijd een lekker recept ontwikkeld. Als er volgend jaar maar treinen rijden, waar het dan ook wordt gehouden.
 
Proost, Ben

Terug naar overzicht