Terug naar overzicht

Van het bestuur, juni 2018

tww juni 2018
Door: Walter Bakker

Het weekend van 1, 2 en 3 juni waren er weer de keuringen van het ONK. Van onze vereniging waren Theo van Eijden, Nico van Kampen, Martin Peerdeman, Gery Uijtenhaak, André van der Zee en ikzelf naar Nijmegen getogen om ons deel van de ongeveer 560 ingezonden bieren te keuren. Ernst de Moor was aanwezig om de door hem verzorgde IT te ondersteunen. De keuringen vonden plaats op het voormalige Honig complex aan de Waal te Nijmegen. Op dit complex is ook de Oersoep brouwerij gevestigd, waar we dan ook na de keuringen nog een paar bieren hebben geproefd. We hebben in alle stilte kunnen overnachten in het kapucijnenklooster, het Emmausklooster, van Velp. Een impressie van de keuringen kun je hier vinden: http://www.onk2018.nl/ONK2018-Bierkeuring/. De uitreikingen van de ONK prijzen op de ONK dag 2018 vinden ook op het Honig terrein plaats, op zaterdag 23 juni.

Afgelopen clubavond

De eerste van de 4 presentaties werd gegeven door Jan Wurpel en ging over een experiment dat hij en Theo van de Voorde hebben uitgevoerd in het kader van de kwaliteitscommissie. In de brouwinstallatie van Jan hebben ze twee keer eenzelfde APA (American Pale Ale) gebrouwen, waarvan 1 met gewoon niet-aangepast leidingwater en 1 met aangepast osmosewater. We konden de bieren na de presentatie ook proeven. De algehele impressie was dat het bier van het niet-aangepaste leidingwater het beste smaakte. Jan had nog wel zijn twijfels of hieruit een algemene conclusie te trekken valt en wil ergens in de toekomst nog verdere experimenten gaan doen.

De tweede presentatie was van Jasper Engel, die werkt in zijn familiebedrijf Engel diervoeders/graanhandel te Beinsdorp. Binnen dit bedrijf is men sinds kort begonnen met het maken van ambachtelijk gemaakte mouten van gerst die lokaal geteeld is binnen de Haarlemmermeer. Deze mouten kunnen in ook in kleinere hoeveelheden door amateurbrouwers worden gekocht in Beinsdorp.

De derde presentatie was van Gery Uitenhaak die, ook weer in het kader van de kwaliteitscommissie, een lezing gaf over mouten. Van een aantal van deze mouten was thee getrokken en die werd aangeboden aan de leden om te proeven, samen met de mouten waarvan deze theeën getrokken waren. Op deze manier kan een aardige indruk verkregen worden hoe een bepaalde moutsoort smaakt en zelfs kan een moutstorting van een recept op deze manier geproefd worden.

De vierde presentatie werd gegeven door Frank Huitema, ook van de kwaliteitscommissie, die het moutaromawiel uitlegde. Dit moutaromawiel is ontwikkeld door Weyermann om zo objectief mogelijk de verschillende mouten die ze produceren te kunnen vergelijken op hun smaakprofiel. Daarnaast liet hij ook zien hoe je zelf een smaakwiel kon maken van een te brouwen bier, aan de hand van een Excel spreadsheet dat op 'Hobbybrouwen' is gepubliceerd.

De avond werd afgesloten met een gezellig samenzijn en met de proeftafel vakkundig geleid door Theo van Eijden.

Komende clubavond

De komende clubavond is geheel gewijd aan de keuringen van de ingezonden bieren voor de clubkampioenschappen. De bieren die gekeurd gaan worden zijn: American Pale Ale, klasse A en C. De blonde bieren van de clubkampioenschappen dus. Komt allen meekeuren want dit biedt een mooie gelegenheid om je bierkeurvaardigheid op peil te brengen. Iedereen kan mee komen keuren voor zover er plaats is aan de tafels, waar een bierkeurmeester je meeneemt door het keuringsproces van de ingezonden bieren.

Barbecue

Vrijdag 31 augustus is er weer onze jaarlijkse barbecue met mooie BBQ gerechten die dit jaar opnieuw geleverd worden door catering ‘de Keuken’ uit IJmuiden. Vergeet dus niet in te schrijven en bewaar een paar van je bieren om mee te nemen en te laten proeven door je collega brouwers. Aangezien dit clubblad alweer de laatste is voordat de vakantieperiode begint, wens ik iedereen een goede vakantie en zie jullie hopelijk op de barbecue van 31 augustus.

Terug naar overzicht