Terug naar overzicht

Van het bestuur, april 2018

tww april 2018
Door: Theo van Eijden

Als jullie dit clubblad ontvangen is de lente alweer in het land en de minutieuze brouwers onder ons hebben natuurlijk tijdig een lentebok gebrouwen. Zelf heb ik het Brand wedstrijdbier gemaakt, dat door zijn zuurgraad een goed bier voor zwoele zomeravonden zal zijn. Voor het echte warme seizoen begint heb je als brouwer nog maar enkele maanden de tijd om bier te brouwen en op een goede temperatuur te laten vergisten, als je niet over een klimaatkast beschikt.

Brouwdag

De tweede gezamenlijke brouwdag van dit seizoen was op 24 maart en is weer druk bezocht geweest. Er waren bijna 30 brouwers actief die alle een Sterke Blonde hebben gebrouwen. Voorafgaand is er nog een moment van stilte geweest vanwege het overlijden van Jan Derks. Jan was, na het volgen van de brouwcursus samen met zijn zoon, enthousiast geraakt en vaak op de brouwdagen aanwezig.

Afgelopen clubavond

Proeftuincommissie

De avond voorafgaand aan de brouwdag was het clubavond, die goed bezocht werd door ongeveer 80 leden. Er was een presentatie van de Proeftuincommissie door Hank Lucas. Dit is een initiatief dat ontstaan is tijdens de Algemene Leden Vergadering. Zij hebben uitgelegd welke experimenten zij willen gaan doen met hop en gist. Tevens is inventarisatie gedaan van wensen onder de clubleden.

Brouwerij de Moersleutel

Daarna volgde de hoofdact van de avond: een presentatie van Brouwerij de Moersleutel uit Heiloo. Vader Zomerdijk is begonnen met een lidmaatschap van de KWBG, dacht na een jaar: “dat kan ik zelf ook” en is een kleine brouwerij begonnen met een vriend. Later kregen zijn twee zoons ook belangstelling en zo is men de brouwerij begonnen. Het is een uit de hand gelopen hobby. Alle vier werken er maar het valt niet mee. Er moeten zes brouwsels op een dag gemaakt worden om een vergistingsvat vol te krijgen. Zelfs moeders wordt ingezet en begint 's morgens om 6 uur al in de brouwerij met het inmaischen.
Ze hebben kort verteld hoe het een ander tot stand is gekomen. In een groter pand met een grote kelder liggen houten vaten opgeslagen, waar ze onder andere Brett bieren laten lageren op hout. Ook experimenteren ze veel met speciale koffiesoorten. Dit doen ze in samenwerking met een koffiebranderij uit Purmerend. Ze hebben bijvoorbeeld een bier met koffiebonen uit Ethiopië.
Om te proeven had men 4 bieren meegenomen:

  • Koffiestout Say Cheese, 7%: een mooi, donker bier met een duidelijke koffiesmaak.
  • Willy Tonka, 9%: vergelijkbaar met Say Cheese, maar dan zwaarder in alcohol.
  • Je Moer op de Koffie, 10%: stout
  • Dolle Dries,12%: stout met pepers, een pittig bier.

Proeftafel

Na afloop was er de Proeftafel die geleid werd door Gery Uijtenhaak. Hier hebben leden hun bieren laten beoordelen door een deskundige bierkeurmeester (M/V).

Komende activiteiten

De komende periode staat er weer een brouwdag gepland op 12 mei. De inschrijving is inmiddels geopend en het bier dat staat gepland is een Schwarz. Dit is een bier dat onderdeel is van de Clubkampioenschappen.
De jaarlijkse excursie naar België is dit jaar op een zaterdag gepland. Nu hebben meer leden de kans om hier aan deel te nemen. Schrijf je voor beide activiteiten tijding in want vol=vol.

Terug naar overzicht