Terug naar overzicht

Van de Clubkampioenschapcommissie, april 2018

tww april 2018
Door: Jacques Stricker

Inleveravond clubkampioenschappen mei 2018

Het is weer zo ver!! De inschrijving voor de clubkampioenschappen is weer geopend en de bieren mogen op de clubavond in mei ingeleverd worden. Het keuren van deze bieren vind plaats op de clubavond van 29 juni. Het wedstrijdbier is een American Pale Ale (klasse A), welke is gebrouwen op de clubbrouwdag van januari jl. maar zelf (thuis)gebrouwen American Pale Ale’s zijn uiteraard ook welkom.

Eigenschappen

Enige kenmerken van een American Pale Ale :

  • Een American Pale Ale is een hoppig, blond Amerikaans biertype van hoge gisting met 4,5 tot 6,0 Vol% alcohol.
  • Uiterlijk: Geel tot licht amber. Helder (mogelijk lichte tweeschijn).
  • Ongelijkmatige, stabiele schuimkraag. Koolzuurgehalte is gemiddeld.
  • Matig tot sterk hoparoma (citrus, grapefruit, marmalade,) meestal door dryhopping van veelal Amerikaanse hopvariëteiten. Soms licht grassig. De hopgeur wordt ondersteund door een lichte moutigheid, vaak aangevuld met lichte tonen van brood, toast, biscuit. De fruitigheid is laag tot medium.

Technisch fiche

Begin SG

1044 – 1056

EBU

20 – 40

EBC

10 – 22

Alcohol

4.5 – 6.0

Enige voorbeelden van een American Pale Ale zijn: Sierra Nevada Pale Ale, Flying Dog Doggie Style, Firestone Walker Pale Ale, Full Sail Pale Ale, Goose Island Pale Ale
Daarnaast kunnen alle bieren uit de klasse A en C ingeleverd worden evenals de fantasie— en vruchtenbieren, welke niet in de klasse A – C vallen maar in klasse V.

Het Inschrijfformulier staat uiteraard weer op de website. Op dit formulier moeten de namen van de brouwers en de biernaam ingevuld worden, het type bier en de klasse (via pop-up schermpje), en je begin SG. Eventuele andere kenmerken graag bij ‘opmerkingen’ vermelden. Vergeet niet je biernaam en overige kenmerken in te vullen. Met deze ingevulde gegevens hebben de keurmeesters een beetje houvast bij het keuren van het bier.

LET OP: Bieren in de klasse V graag een uitgebreide beschrijving van het bier of het recept bijvoegen. Niets is vervelender voor de keurmeesters en leden dan om geen idee te hebben welke bieren geproefd gaan worden.

Het ingevulde formulier, samen met 2 flesjes, inleveren op de betreffende clubavonden. Zie ook het wedstrijdreglement clubkampioenschap op de website.
De inschrijving stopt op de zondag voor de inleveravond; dit om de commissie de gelegenheid te geven een inventarisatie van de bieren te maken en de juiste stickers aan temaken.

Najaar: Schwarz bier

Het wedstrijdbier voor het najaar is een Schwarz bier (klasse B). Deze wordt gebrouwen op de clubbrouwdag van zaterdag 12 mei a.s. Uiteraard kan je ook je eigen recept van een Schwarz bier brouwen en deze inleveren voor de clubkampioenschappen.

Enige voorbeelden van een Schwarz (volgens het BKG) zijn: Kostritzer Schwarzbier, Schwarzer Steiger, Kulmbacher Monchshof Kloster Schwarzbier. De (najaars) bieren voor de klasse B, D en V kunnen worden ingeleverd op de clubavond van september en deze worden gekeurd op de clubavond van oktober. De prijsuitreiking is uiteraard weer op de laatste clubavond van het jaar.

Veel brouwplezier.
Jacques Stricker

Terug naar overzicht