Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, februari 2018

tww februari 2018
Door: Michael Woolthuis

2018 wordt voor ons een soort van haast bijna waarschijnlijk jubileum jaar. Wij gaan namelijk, afhankelijk van wie er telt, wat je mee telt en welke jaartelling daar bij gebruikt wordt, ergens in dit jaar ons vijfenzeventigste maandpakket recept leveren. Er is wel nog wat discussie want we hebben in het verleden een paar keer hetzelfde recept nogmaals gebruikt of een recept met kleine wijzigingen geleverd. En tel je die dan wel mee of juist niet. Welke maand het precies is blijft zo tellende in historische duisternis gehuld. Wanneer het ook is, wij hebben er in ieder geval al een biertje op gedronken. Die nemen ze ons niet meer af.

Erg leuk en lekker dus. Maar om nu op onze lauweren te gaan rusten lijkt mij nogal een saaie bezigheid dus blijven we voorlopig bezig met mooie en hopelijk ook lekkere brouwpakketen te zoeken of te verzinnen.

Hieronder staat de lijst met de komende brouwpakketten. Deze kan wel zonder opgaaf van reden en met volstrekte willekeur wijzigen dan wel anders gedronken worden. Meestal zijn ze ongeveer twee à drie maanden van te voren al op de site in de recepten database te vinden.

De komende brouwpakketten:

Februari:

Sheshon

Maart:

der Alte Magnum

April:

Zuurkols

Mei:

HopHopHop

Één pakket bevat alle ingrediënten, zoals ongeschrote mout, hop en gist, die nodig zijn om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter. Hoe je de giststarter moet maken vind je op de site, zoek onder media/artikelen op ‘giststarter maken’. De pakketten zijn alleen in de aangegeven maand te bestellen en worden op de clubavond van die maand geleverd.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoop prijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/. Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer).

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

PS: Het recept van februari:

Naam:

SheShon

Type Bier:

Saison

Recept

10 liter

alcohol percentage:

6,5%

begin SG:

1051

eind SG:

1006

EBC (kleur):

6.5

EBU (bitterheid):

18

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Pilsmout

3ebc

1900gr

 

Tarwemout

3ebc

200gr

 

Vienna

7ebc

200gr

 

Styrian golding

2.0 α

30gr

60min.

Styrian golding

2.0 α

10gr

15min.

Styrian golding

2.0 α

10gr

5min.

Gist

Wyeast Belgian Saison 3724
alternatief: Lallemand DanstarBelle Saison

Maisch schema

56 °C

53°C

63 °C

78 °C

stort

5min

60min

5min

Opmerking:

  • De temperatuur van de hoofdvergisting mag best oplopen tot 35 °C.

  • Na 1 à 2 weken koud lageren tot het SG is gedaald tot onder de 1010. De saisongist is langzaam dus dit kan best langer dan normaal duren.

  • Na het bottelen minimaal 2 weken warmte kamer, maar tot 8 weken is beter voor de uiteindelijke smaak.

Terug naar overzicht