Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww december 2017
Door: Ben Jacobs

U heeft mijn column gemist. Ik uiteraard ook. Anders had u hem kunnen lezen. Maar ja, druk druk druk. Je hoort ’t overal. En dan een mailtje missen over de deadline en…
Maar goed, ik brouw natuurlijk liever dan dat ik schrijf en daarom ben ik blij dat er een voorraadje gevulde flesjes in de kast staat. Als dan de media cie weer eens bij elkaar komt, laten we elkaar ook wat proeven. En men wilde meteen het recept hebben van een van mijn lagers, een RauchMärzen. Ik had hem al op Koningsdag gebrouwen en daarom de naam Koningsrook gegeven. En omdat hij zo in de smaak viel, bijna ook een session bier genoemd mag worden en heerlijk subtiel is, zal ik u het recept geven van deze Märzen.

Als u wellicht vaker mijn column leest, dan weet u onderhand wel dat ik in batches van 15 liter brouw, maar ik heb het omgerekend naar 10 liter. Berekening voor een brouwzaalrendement van 75 %.

666 gram Rauchmalz Weijermann
1.066 gram Munchener-I mout Weijermann
726 gram Pilsmout Weijermann
100 gram Melanoidine mout
40 gram Carafa specal III

Maischschema: 63 gr C, 30 minuten; 72 gr C, 30 minuten; 78 gr C, 2 minuten.
Maischwater 9,5 liter Leids kraanwater (ik voeg een T-lepel keukenzout toe)
Spoelwater 6,5 liter (ik zuur ook mijn spoelwater aan)

Koken van het wort: 75 minuten (ik voeg een ½ theelepel CaCl2 toe)
Hopschema (voor 26 EBU): FWH 12 gram Hallertauer perle (7,8) 20 minuten rust voordat het vuur aangaat.
10 minuten voor flame-out: aroma hop 6,65 gram Hallertaure perle (7,8)

Gist: Saflager W-34/70 bij 11 °C. Deze gist gaat altijd lang door, dus na 14 dagen nog een dag bij 18 graden wegzetten en dan overhevelen op lagerfles. Gelagerd voor 2 weken bij 2 °C.

Nou, hier is alvast één goed voornemen voor u neergezet. Een volgende stap voor u zou kunnen zijn om ook een recept naar ons te sturen. Wellicht kan het bijhorende verhaal nog eens verzilverd worden met een Gouden Veer. Die zal op de komende clubavond in december weer worden uitgereikt, maar helaas kan ik er zelf niet bij zijn. Ik wens u daarom nu alvast een fijne decemberavond met 't Wort Wat! en een goed 2018.


Proost, Ben

Terug naar overzicht