Terug naar overzicht

Van het bestuur, november 2017

tww november 2017
Door: Theo van Eijden

Bockbier

De R zit al weer stevig in de maand, het bokbier kan dus weer rijkelijk vloeien. Om de beleving hiervan extra kracht bij te zetten ben ik dit jaar naar Einbeck afgereisd. Zoals voor iedereen wel bekend is, is dit de stad waar volgens de overlevering de basis van alle bockbieren is gelegd. Het toeval wilde dat er in deze stad juist het jaarlijkse Eulenfest van start ging. Wat het verhaal nog onwaarschijnlijker maakt is dat ik bij het aanslaan van het eerste vat vrijwel vooraan in de menigte stond en een glas vers getapt Einbecker bockbier in mijn handen gedrukt kreeg.

In deze stad zijn, naast de brouwerij Einbeck, ruim 400 vakwerkhuizen te bewonderen, waarvan er 120 afkomstig zijn uit de late middeleeuwen. De huizen, die vaak in Gotische stijl zijn opgetrokken, zijn goed gerenoveerd en bevatten bijzondere houtsnijwerken. Het hoogtepunt van deze vakwerkhuizen, zijn de woningen in de ‘Tiedexer Straße’.

Niet alleen de vakwerkhuizen, maar ook het oude en het nieuwe gemeentehuis zijn het bezichtigen waard. Ook zijn het 650 jaar oude Bakkersgildehuis ‘Brodhaus’ en de ‘Ratsapotheke’ bijzonder om te bekijken. Deze zijn op het centrale marktplein gelegen.

Einbeck als stad heeft een lange traditie in het bierbrouwen. Al in het jaar 1600 waren er 700 huizen die er het recht kregen om bier te produceren. Het plaatselijke museum gaat diep in op deze historie en je kan een mooie stadswanding door de oude binnen stad maken, waarvan de route is aangegeven d.m.v. biertonnen.

De geschiedenis van het bockbier is dat de naam aan het begin van de 17e eeuw in Beieren ontstaan is en een verbastering zou zijn van Einbecker Bier. Einbeck was in de middeleeuwen een beroemde bierstad in Nedersaksen. Het bier werd tot ver buiten de stadsgrenzen geëxporteerd. Het werd onder meer geleverd aan de Hertogen van Beieren, die het buitengewoon lekker vonden, maar ook veel te duur vanwege de hoge accijnzen. Hertog Willem V besloot een eigen brouwerij op te richten om het Einbecker bier na te laten maken. In 1591 werd daarmee begonnen in het Münchener Hofbräuhaus. Maar hoe goed de Beierse brouwers ook hun best deden, hun bier haalde het niet bij het Einbecker bier. Rond 1612 werd een brouwer, Elias Pilcher, uit Einbeck naar Beieren gehaald om het Einbecker bier te brouwen. Hij slaagde erin een bier ‘nach Einbecker Art’ te brouwen. ‘Einbecker Bier’ werd op z'n Beiers als ‘Ainpöckisch Bier’ uitgesproken, verkort ‘Ainpöck’ en ten slotte vroeg men in het gewone spraakgebruik om ‘Ein Bock’. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, maar op etiketten wordt wel vaak een bok afgebeeld.

Er zijn nog meer verhalen over de oorsprong en naamgeving van het bokbier, waarin wel een verband met de bok wordt gelegd. Het zou te maken kunnen hebben met de Germaanse god Donar, die soms afgebeeld als half mens, half bok op een bokkenwagen langs de hemel rijdt, en tegelijkertijd de vruchtbaarheid symboliseert. De nieuwe gerst- of tarweoogst werd gevierd met het zojuist bereide nieuwe bier: bokbier dus. De tarwe of gerst wordt eind van de zomer geoogst en kon na mouten worden gebruikt om het eerste bier van dat seizoen te brouwen. Ondertussen is het dan herfst en dus de ‘herfst’-bok. Tot zover mijn uitspattingen bij onze oosterburen.

Afgelopen clubavond

Terugkijkend op de clubavond van oktober kunnen we als bestuur stellen dat het een succesvolle clubavond was. We hebben bijna 100 leden op deze avond kunnen verwelkomen. Zij kwamen in groten getale af op de spreker van die avond: Jos Haeck van mouterij de Swaen. Hij was uitgenodigd een lezing over mout te geven. Voor degenen die de avond niet hebben kunnen bijwonen, de lezing is terug te vinden op de website bij ‘documenten’. Natuurlijk weten we wel hoe gerst verwerkt wordt tot mout, maar het is altijd weer leerzaam een kenner op dit gebied te horen spreken. En voor mij was het onder andere goed een bevestiging te krijgen dat een maischrust van 50 °C echt niet meer nodig is.

Het maandbier op tap was een bitter van Titus Rinia. Helaas was het vat wat te vroeg afgevuld en het bier dus niet volledig uitgegist, waardoor het nogal schuimde tijdens het tappen. Ik heb dit bier gebotteld in fles mogen proeven en dat was zeker mooi geworden. Dat geeft maar weer eens aan dat het bottelen in een fust toch wel meer aandacht verdient.

De leden konden deze avond de bieren die waren ingeschreven voor de clubkampioenschappen inleveren. In totaal zijn er 56 bieren ingezonden. Komende clubavond zullen we goed ons best moeten doen om al deze bieren van een oordeel te gaan voorzien. Het was ook de avond waarop de leden hun bestelde Polderbok konden afhalen, Dit jaar voor de eerste keer via de nieuwe iDEAL module op de website. Traditiegetrouw was er dus ook Polderbok op tap, dit jaar een behoorlijk stevig bier dat velen goed smaakte.

Brouwdag

Op 18 november is er weer een brouwdag gepland. dit keer staat er een Dubbel op het programma. Als jullie dit lezen is deze dag weer achter de rug en in menig huis zal het waterslot nog actief wel zijn.

Clubavond december

Tot slot een belangrijke mededeling: de clubavond van december is verplaatst. We kunnen de zaal niet op de geplande avond krijgen en de avond is verplaatst naar vrijdag 29 december. Het onderwerp van de avond is bier met spijs. We hebben weer 5 heerlijke combinaties gevonden. Het spijs dit jaar is vis. We hopen dat er genoeg liefhebbers zijn die op deze laatste dagen van het jaar naar Hoofdorp komen, zodat we als bestuur niet met alle hapjes blijven zitten.

Terug naar overzicht