Terug naar overzicht

6 vormen van hop

tww november 2017
Door: Donovan Larmonie

Voordat hop werd ontdekt gebruikten brouwers allerlei kruiden en bloemen om bitterheid en smaak aan bier te geven. Gruit is een ons bekend mengsel van kruiden dat toen gebruikt werd om bier te brouwen maar het is de nederige hop die het brouwen volledig zou gaan domineren. Omdat je veel over hop kan vertellen beperk ik mij nu even tot de verschillende vormen van hop.

Hopbellen (hopbloemen)

Hopbellen zijn de gedroogde kegels van de hopplant en zijn de minst bewerkte vorm van beschikbare hop. Hop in deze vorm heeft minder oppervlakteblootstelling aan wort dan pellets en is daarom minder efficiënt om te gebruiken voor de bitterheid. Je hebt dus meer hopbloemen nodig om een gelijke hoeveelheid aan bitterheid te krijgen in je bier in vergelijking met pellets.

Verse (natte) hop

Verse hop is alleen beschikbaar tijdens de hopoogst en moeten gelijk worden gebruikt als gevolg van hun houdbaarheid. Verse hop heeft doorgaans een vochtgehalte van ongeveer 80 procent (gedroogde hop heeft een vochtgehalte van minder dan 10 procent). Natte hop wordt meestal gebruikt als finishing touch, in een klaringskamer of voor dry-hopping, om het unieke karakter van zeer verse hop te behouden.

Hopplugs

Hopplugs zijn hele hopbloemen die zijn gedroogd en samengeperst tot het formaat van een plug. Hopplugs zouden een betere aroma en smaak geven dan hoppellets. Hopplugs hebben minder oppervlakte dat wordt blootgesteld aan wort en zijn dus minder efficiënt voor de bitterheid. Vergeleken met de pellets heb je dus meer hopplugs nodig om een gelijke hoeveelheid van bitterheid aan je bier te geven. Deze vorm wordt vaak gebruikt om bier in het vat te dry-hoppen omdat de plugs mooi door het spongat van het vat passen.

Hoppellets

Hoppellets zijn verwerkte hop bestaande uit fijngemalen hopbellen, samengeperst tot de grootte van een erwt. Hoppellets worden zowel door commerciële als amateurbrouwers gebruikt. Hoppellets zijn per gewicht, 20 tot 30% sterker dan dezelfde hop in losse vorm; een pond hopbellen levert ongeveer 280 tot 340 gram pellets. Geconcentreerde pellets, die worden gebruikt in commerciële brouwerijen, worden eerst verwerkt om het niet-harsachtig materiaal te verwijderen, waardoor het gewicht en volume minder wordt. De standaard pellets zijn gemaakt van een mengsel van hop om een specifiek en consistent alfazuurgehalte te verkrijgen.

Hopextracten

Hop extracten worden vaker gebruikt in commerciële brouwerijen dan door hobbyisten (misschien wel haast niet). Met extracten kun je zeer nauwkeurig de bitterheid doseren omdat het percentage alfazuren is gestandaardiseerd. Omdat extracten bitterheid geven zonder plantaardig materiaal in de ketel te gooien, zijn ze goed voor high-gravity stijlen, die aanzienlijke bitterheid vereisen om deze flink moutige bieren in evenwicht te brengen.

Hoppoeder (cryo-hops)

Yakima Chief−Hopunion (YCH) heeft in het voorjaar van 2017 een bijzonder product gelanceerd: LupuLN2, hop in poedervorm. Door de temperatuur van de hop drastisch te verlagen met behulp van vloeibare stikstof (LN2) wordt de lupuline, de stof met de begeerde oliën en harsen die de smaken en aroma’s aan bier geven, gescheiden van de hop. Wat je dan krijgt is een poeder dat geconcentreerder is dan hopbloemen en pellets en is volgens de fabrikant twee keer zo potent als de traditionele hopproducten. Met de cryo-hop zou je per gewicht veel minder hop hoeven te gebruiken en de hopsmaak en —aroma verbeteren. Het is nog een nieuw product dat afgelopen zomer ook voor amateurbrouwers op de markt is gebracht. Het is dus nog even wachten tot cryo-hop ook hier in Nederland verkrijgbaar is.

Bron

  • Dave Carpenter, Beer & Brewing Magazine, 20 juni 2017

  • Fritz Hahn, The Washington Post: This concentrated hop powder is making brewers go crazy,
    11 augustus 2017

Terug naar overzicht