Terug naar overzicht

Pompoenbier, deel 1

tww september 2017
Door: Donovan Larmonie

Zin om een lekker seizoensbier te brouwen maar even geen zin in een bokbier. Dan heb ik een leuk idee voor je: een pompoen Ale. Dat wordt in elk geval mijn eerstvolgende brouwsel en als het je wat lijkt nodig ik je uit om het ook te proberen. Hieronder deel ik mijn recept met jullie. Voel je vrij om het aan te passen naar eigen smaak.

Een pompoen Ale of pompoenbier is een heerlijk seizoensbier voor de donkere maandjes. Heerlijk gekruid doet het denken aan een lekker stuk pompoentaart (pumpkin pie). Pompoen Ales zijn doorgaans mild, met weinig tot geen bitterheid, een moutige ruggengraat en met één of meerdere kruiden die vaak het voortouw nemen. Veel van deze bieren hebben een zetmeelrijk, vol mondgevoel. De beste versies zijn gebrouwen met echte pompoen, waarbij het roosteren van de pompoen enorme diepte toevoegt aan het karakter van het bier. Gebruik voor het bier het liefst de kruiden die in pumpkin spice zitten. Pumkin spice is een mengsel van verschillende kruiden waaronder kruidnagel, nootmuskaat, piment, gember, kaneel welke gebruikt worden om een heerlijke pompoentaart te maken. Je mag natuurlijk zelf bepalen wat je erin stopt en hoeveel. De pompoen kan je zowel bij het maischen als bij het koken toevoegen. Hou er overigens rekening mee dat het brouwen van dit bier best tijdrovend kan zijn en een normale brouwdag danig kan frustreren met een verstopte filter. Mijn recept voor 19 liter ziet er als volgt uit.

3.65 kg Vienna mout
0.9 kg Rogge mout
0.23 kg Dark Crystal
0.23 kg Crystal
2 kg pompoen (zie tekst hieronder om de pompoen te prepareren)
5 g Magnum, pellets, 10.7% AA (90 minuten)
6 g Saaz, pellets, 3.8% AA (75 minuten)
2 g Irish Moss (15 minuten)
1 tlp kaneel (10 minuten)
1 stuks vanille boon, fijn of door het midden gesneden (10 minuten)
0.5 tlp nootmuskaat, vers geraspt (10 minuten)
14 g vers gesneden gember (10 minuten)
35 g Hallertau, 2,2% AA (0 minuten)
  White Labs WLP002 English Ale

 

Begin SG: 1.056
Eind SG: 1.010
ABV: 6%
Kooktijd: 90 minutes
Efficiency: 75%

Om de pompoen te kunnen gebruiken in het bier moet je het volgende doen. Halveer de pompoen(en) van ongeveer 4 kg. en lepel de zaden en draadjes uit de pompoen. De zaadjes kun je ook lekker roosteren voor bij de borrel. Het vlees van de pompoen kan je insmeren met bruine suiker. Dit hoef je niet te doen maar het geeft wel meer smaak aan het bier. Plaats de pompoen met de vlees-kant naar beneden op een bakplaat en bak deze op 150° C voor een uur of totdat de pompoenen zichtbaar in elkaar vallen. Schep de pulp uit de schil en maak er eventueel een puree van. De pompoen is dan klaar voor gebruik. Je  kunt de pompoen een avond van tevoren prepareren en in de koelkast stoppen. Of een week eerder en dan invriezen kan ook. Wees je er dan wel van bewust dat als je koude pompoen in je maischketel of kookketel gooit dat het de temperatuur beïnvloed. Bevroren pompoen gebruiken zou ik niet doen maar wie ben ik om je tegen te houden.
Het graan gedurende 30 minuten maischen op 50°C. Daarna je wort verhitten naar 68°C, de pompoen toevoegen en deze temperatuur 60 minuten aanhouden. Daarna nog even verhitten naar 76°C en de temperatuur een paar minuten aanhouden voor je gaat spoelen en filteren.
Ik kies ervoor de pompoen mee te maischen. Je kunt de pompoen natuurlijk ook tijdens de kook toevoegen. Ik probeer het bier op 20°C te vergisten. Het is de bedeling dat ik na een week het bier overhevel en twee tot drie weken laat staan voor ik het bottel. In de volgende editie van het clubblad kunnen jullie een verslag lezen van mijn brouwsessie en van de eerste smaaktest. Hopelijk kan ik dan ook wat flessen meenemen naar de proeftafel, kun je komen proeven. Ik hoop dan ook jouw pompoen bier te kunnen proeven.

 

Terug naar overzicht