Terug naar overzicht

Van het bestuur, september 2017

tww september 2017
Door: Jan Wurpel

We schrijven nu al weer september, dus is de periode met R-en in de maand weer begonnen. De vakanties voorbij, de omgevingstemperaturen lager, zodat er weer volop gebrouwen kan worden door de brouwers die een klimaatkast moeten ontberen. Ik zelf heb nog een bokbier en een Scotch Ale op het programma staan. Als lid van de Kwaliteitscommissie zal ik met Theo van de Voorde in oktober een American Pale Ale brouwen. Twee brouwsels; de eerste met osmosewater toegevoegd in de maisch en het spoelwater en een brouwsel van hetzelfde recept met enkel leidingwater. Benieuwd wat de effecten of verschillen zijn. We laten het proeven!
Een aantal van jullie zullen het bier, of bieren, al (bijna) klaar hebben voor de komende najaarskeuring in relatie met het clubkampioenschap 2017. Op de clubavond van oktober kunnen de bieren hiervoor ingeleverd worden.

Afgelopen clubavond.
We hebben op 1 september 2017 onze jaarlijkse BBQ weer mogen beleven. Het was een goede en gezellige avond met droog weer, genoeg en gevarieerd eten en diverse bieren van de tap. Ook werden er onderling zelfgebrouwen bieren geruild en geproefd. Wat opviel is dat er maar 60 deelnemers aanwezig waren. Gemiddeld zaten we op zo’n 80 deelnemers. Het bestuur zou graag willen weten of de belangstelling voor de BBQ als clubavond aan het teruglopen is. Voor de prijs die betaald moet worden hoef je het niet te laten. Voor 10 Euro was er eten en drinken genoeg. Bij ieder ander festival ben je voor 3 biertjes al meer kwijt. Wellicht zullen we er later nog een meer specifiek naar vragen waarom de belangstelling dit jaar minder was.

Gezamenlijke brouwdagen.
Inmiddels heeft de vierde gezamenlijke brouwdag op 9 september plaatsgevonden. Er is een bokbier gebrouwen. De volgende gezamenlijke brouwdag vindt plaats op 14 oktober 2017. Dan staat er een Rye IPA op het programma. Spannend hoor, want met rogge is er nog niet gebrouwen op de gezamenlijke brouwdagen. We sluiten de serie gezamenlijke brouwdagen in 2017 af op 18-11-2017 met een Dubbel. Dus noteer deze dagen als je weer mee wilt brouwen.

Komende clubavonden.
De clubavond van 29 september aanstaande zal buiten ons vaste clubhuis gaan plaatsvinden. We brengen dan weer eens een bezoek aan brouwerij ‘Klein Duimpje”. Erik Bouman zal ons weer door zijn brouwerij leiden en ons de nieuwste aanpassingen/uitbreidingen laten zien. Uiteraard is er in het proeflokaal weer van alles te proeven uit de brouwerij. Adres: Hyacintenlaan 2A, 2182 DE Hillegom. Aanvang 20:00 uur.
Voor de clubavond op 27 oktober hebben we Jos Haeck van mouterij The Swean op bezoek. Jos Haeck, Meester-Brouwer & Mouter, is een van de meest gespecialiseerde en ervaren mout-meesters in Europa. Hij komt ons een presentatie geven over Mouterij The Swean en de producten die deze mouterij voort brengt. Zelf heb ik goede ervaringen met de mouten van deze brouwerij. Deze mouten zijn ook te verkrijgen bij ‘Brouwmaatje’ te Boesingheliede (John Westerveld). Het is dan eveneens de avond om de bieren voor het clubkampioenschap in te leveren. Klasse B, D en V zijn dan aan de beurt. Kijk even op de site voor meer details.
Op de clubavond van november worden de bieren die ingeleverd zijn voor het clubkampioenschap gekeurd. Hopelijk worden er genoeg bieren ingeleverd om er een spannende competitie van te maken.
We sluiten het jaar af met een informele programmering. We zullen wat foodpairing zien te realiseren met stukjes vis en bijpassende bieren. Verder gezellig samen zijn.

De programmering voor 2018 moet nog worden ingevuld door het bestuur. Maar als er ideeën bij jullie leven, aarzel dan niet om deze te delen met ons. Misschien kennen jullie ook wel mensen die een presentatie kunnen geven over onderwerpen die nauw of indirect gerelateerd zijn aan het bierbrouwen.


Polderbok 2017.
Nadat we in 2016 het polderbokbier hebben moeten terugtrekken vanwege sterk wisselende kwaliteit van de flessen en vaten onderling, hebben we op vrijdag 18 augustus weer een poging gewaagd om een polderbok te brouwen. Theo van de Voorde, Erik Deelissen en ikzelf, onder leiding van Garmt Haakma, hebben het bier gebrouwen. Het brouwen is goed verlopen en het bier is thans aan het lageren. De verwachting is dat eind september het bier opgehaald kan gaan worden en kan het op de clubavond van oktober geproefd gaan worden.
Dit zal wel de laatste keer geweest zijn dat we op de Osdorperweg in Amsterdam gebrouwen hebben. De brouwerij gaat in 2018 verhuizen. Op de Akersluis (Amsterdam), naast de Molen van Sloten en het Kuiperijmuseum, verrijst de nieuwe brouwerij. De brouwcapaciteit zal significant groter worden.

Clubkampioenschap 2018.
Voor het jaar 2018 zijn de jaarbieren: American Pale Ale (ook op gezamenlijke brouwdag van 3 februari 2018) en een Schwarz (ook op gezamenlijke brouwdag van 12 mei 2018).

 

Terug naar overzicht