Terug naar overzicht

Van de inkoopcommissie, mei 2017

tww mei 2017
Door: Michael Woolthuis

Alweer gelukt om op tijd een stukje in te leveren. Dit gaat haast een gewoonte worden.

Als eerste even voortbrouwen op het stukje van de vorige maand en dan het deel waarin ik het berekenen van de hoeveelheid spoelwater beschrijf. Ik kreeg namelijk de vraag waarom het zo lastig is de in het recept gegeven SG waarden precies te bereiken. Het antwoord daarop is: nauwkeurigheid.

Het begint al met de mout. De meeste rekenprogramma’s houden een extractfactor voor pilsmout aan van 80%, sommigen 80,1%. Als ik bij Dingemans de pilsmoutspecificaties lees, dan staat daar alleen min. 80% met een Fine/coarse grind extract difference van 1.0-2.5%. Wat dus inhoudt dat de extractfactor ergens tussen de 77,5 en 82,5% kan liggen, afhankelijk van het schroten.

Vervolgens gaan wij de recepten afwegen met een weegschaal die een nauwkeurigheid heeft op de kilogrammen schaal van +/- 10gr. 1kg mout zou dus ook 990gr of 1010gr kunnen zijn.

Daarna komt het maischen, waarbij het extract gemeten wordt met een dobber of met een refractometer. Op beiden ben ik geen nauwkeurigheidsklasse tegengekomen. Dat houdt in dat die zomaar +/- 10% volle schaal zou kunnen zijn. Op een schaal van SG 1000-1100 betekent dat een afwijking van 10 punten. Een gemeten waarde van 1050 zou dus in werkelijkheid ergens tussen de 1040 en 1060 liggen. En dan heb ik het hier nog niet over een mogelijke afleesfout. Tevens houd ik nu geen rekening met de hoeveelheid wort en de temperatuur daarvan. Hoe precies is dat gemeten?

Een slimme rekenaar mag dit alles wel eens bij elkaar optelrekenen en mij dan de uitkomst vertellen, want ik kom daar niet meer uit. De schooljaren met meet- en regeltechniek liggen gewoon iets te ver achter mij.

Nu zal alles wel niet zo zout gebrouwen worden als hij wordt gedronken, dus zal iedereen wel ongeveer in de buurt zitten. Maar afwijkingen zijn dus eerder regel dan uitzondering.

Hieronder staat de komende lijst met brouwpakketten. Deze kan geheel naar ons goeddunken met volledige willekeur wijzigen.

De komende brouw pakketten

Mei:

Duddub

Juni:

Hellbokkel

Oktober:

Hopporter

Één pakket bevat alles wat nodig is om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer)

Groeten,
De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht