Terug naar overzicht

Nieuwe IPA, nieuwe hop

tww mei 2018
Door: Donovan Larmonie

NEIPA

Het gaat de laatste jaren echt hard met de populariteit van wat velen speciaalbier noemen. Zeker door de IPA, een immens populaire bierstijl. Een tijd geleden had ik al wat geschreven over de IPA en haar subcategorieën zoals de White IPA en de Session IPA. Nu schijnt er in de VS een nieuwe variatie op de IPA in snel tempo het hart van menig bierliefhebber te veroveren: de New England India Pale Ale (NEIPA) of de Hazy IPA. Ook in Nederland zijn er inmiddels enkele brouwers die de New England IPA brouwen.

De Hazy IPA heeft zijn naam te danken aan z’n uiterlijk, het is namelijk nogal… troebel. De eerste brouwers die deze IPA-variant aan de man hebben gebracht komen uit New England, VS.

Wat maakt deze New England IPA dan zo speciaal? Ten eerste voegen de brouwers grote hoeveelheden hop toe aan het eind van het brouwproces, meestal tijdens de vergisting. Hierdoor komen er veel polyfenolen in het bier, welke zorgen voor troebel bier. Hoewel er dan nog geen nood aan de man is omdat je dan nog kan filteren, kiezen de brouwers er vervolgens bewust voor om het bier niet of niet geheel te filteren.

Zoals altijd speelt ook bij deze nieuwe IPA de gist een belangrijke rol. Voor de Hazy IPA gebruiken ze vaak niet de typische Amerikaanse giststammen maar gemodificeerde Engelse giststammen. De giststammen die voor dit bier gebruikt worden hebben een lage tot gemiddelde vergistingsgraad waardoor het bier wat zoeter is en ze geven ook nog een flinke dosis fruitige smaken.

Wat bij de Hazy IPA opvalt is dat de bitterheid minder van belang is. Verder gebruiken de brouwers maar al te graag tarwe en haver als ingrediënten, granen die zeker zorgen voor enige troebelheid. Dat de Hazy IPA vanuit de VS  is overgewaaid naar Nederland, is duidelijk. Of het ook zo'n succes wordt hier, zien we wel. Creatief en innovatief is het absoluut.

Ontwikkelingen in hopland

IPA's staan gelijk aan hop en ook op het gebied van hop zijn er enige ontwikkelingen gaande die absoluut het vermelden waard zijn. Volgens de baanbrekende hopveredelaar Jason Perrault zijn er hopsoorten in ontwikkeling die volledig ongekende smaken en karakter kunnen geven aan bier. Perrault is CEO van Select Botanicals Group in de Yakima Valley, de maker van beroemde rassen, waaronder Mosaic, Citra en Simcoe en is een vierde-generatie hopveredelaar en -teler.

Een hop die op dit moment nog bekend is als HBC 438 biedt krachtige aroma's van tropisch fruit met toetsen van mint, kokos en vanille. Het mooie van deze hopsoort is, volgens de hopteler, dat je bij het brouwen al die smaken in het bier terugvindt maar dat blijkt helaas niet altijd het geval. Vaak kun je iets echt geweldigs in de hop ruiken, maar komt het niet tot uiting in het bier.

Perrault zegt overigens dat de nauw verwante HBC 472 dezelfde karakteristieken heeft, maar dat de vanille-, kokos- en houtkarakters veel meer uitgesproken zijn. Het lijkt bijna op een barrel-aged karakter, zelfs in die mate dat het een tannine-achtig mondgevoel geeft. Tijdens blindproeverijen is bier met deze hop zelfs als een barrel-aged bier gekenmerkt en dat komt alleen door de hop.

Volgens Perrault zijn er momenteel andere hopvariëteiten in ontwikkeling die afzonderlijke fruittoevoegingen aan bier ook onnodig maken. Hij ontwikkelt nu zelfs een hop die een grapefruitaroma geeft, waarvan je zou zweren dat het van pure grapefruitsap afkomstig is.

Hop is volgens hem zoveel belangrijker geworden dat zelfs die stijlen die ooit niet vertrouwden op de hop, nu subtiel kunnen rekenen op de hop om zich een beetje te kunnen onderscheiden. Nu maar hopen dat die hop met het hout-gelagerde karakter snel in de winkel te koop is. Tot die tijd moeten we het doen met houtsnippers.

Bronnen

  • Brews News, New hop mimics barrel-ageing, James Atkinson, 27 maart 2017
  • Draftmag.com, The new IPA, Zach Fowle, 18 juli 2016
Terug naar overzicht