Terug naar overzicht

Van de Inkoopcommissie, april 2017

tww april 2017
Door: Michael Woolthuis

Gelukt! Eindelijk weer eens op tijd een stukje in elkaar geschreven en dan ook nog op tijd naar de redactie gemaild. Eerst maar even een korte samenvatting van de bijna half af, niet gepubliceerde of te laat ingeleverde verhalen: Allemaal de beste wensen; Het eindejaarsbier is top; De lentebrouwsels borrelen er lustig op los; Misschien al nadenken over de eerste winterbrouwsels; Wat nu, wederom Dubdub.

Spoelwater

Wij van de inkoop commissie krijgen regelmatig vragen over onze brouwpakketten en het bijbehorende recept. Zo ook de volgende vraag: Hoe wordt de hoeveelheid spoelwater berekend, want ik heb altijd te veel?

Onderstaand is de berekening uit ons recepten-Excelletje. Ik heb daarvoor de waarden van de ‘Die andere theo, theoostripel’ gebruikt. Die zijn: hoeveelheid mout: 2,82 kg voor 10 liter, bestelde hoeveelheid is 30 liter, kooktijd 90 min.

Voor de basis 10 liter:

  • (ingestelde maischdikte) 3,5 l/kg x (hoeveelheid mout in kg) 2,82 = 9,9 liter maischwater;

  • In de bostel blijft 1,25 x (hoeveelheid mout in kg) 2,82 = 3,525 liter na de filtering achter;

  • kookverlies staat op 4 liter per uur;

  • benodigde liters voor koken (90 min) = 10 + (1,5 x 4) = 16 liter

  • spoelwater is dan : 16 - (9,9 - 3,525) = 9,625 liter

Voor de veelvouden hiervan wordt dit getal vermenigvuldigd. Voor 30 liter wordt dat dan 3 x 9,625 = 28,875 liter. Omdat er hier en daar wat afrondingen in de Excel zitten wordt het dan 29 liter. Het discussiepunt in deze berekening is het kookverlies. De vraag is dan: mag je aannemen dat als je 10 liter brouwt met een kookverlies van 4 liter/uur dit kookverlies bij het brouwen van 30 liter dan 12 liter/uur is. In de Excel wordt daar wel van uitgegaan, omdat dit dichter bij de waarheid zal zitten dan 4 liter/uur. Echter, alles is afhankelijk van je kookpan en of je de hele tijd wild kookt.

De hoeveelheid spoelwater is de maximaal benodigde hoeveelheid om tot de gewenste hoeveelheid wort te kunnen komen. De meeste brouwers zullen dus minder nodig hebben. Wat iedereen voor zichzelf moet bepalen is hoeveel je kookverlies per uur in je eigen brouwpan is. Relevant artikel op de site: zoek naar ‘De zin en onzin van spoelwater’.

Hieronder staat de komende lijst met brouwpakketten. Deze kan geheel naar ons goeddunken met volledige willekeur wijzigen.

De komende brouw pakketten:

April:

Het GanseIJland

Mei:

Duddub

Juni: H

Hellbokkel

Oktober:

Hopporter

Één pakket bevat alles wat nodig is om 10 liter bier te brouwen. Alle pakketten worden zoveel mogelijk geleverd met een giststarter.

Bestellen kan gewoon via het inloggen op de site van ’t Wortwat (ga naar voor leden/inkoop). Vervolgens krijg je van ons, 1 week voor de clubavond, een mailtje met het verschuldigde bedrag. Wacht alsjeblieft met betalen op dit mailtje, want het te betalen bedrag kan afwijken in verband met afwijkende prijzen of gezamenlijke inkoopprijzen.

De laatste besteldag per maand wordt op de site vermeld. Ophalen van de spullenboel is bijna altijd aan het begin van de clubavond. Wij bestellen overigens hoofdzakelijk bij van der Kooy Jubbega, zie daarvoor: http://www.vanderkooyjubbega.nl/

Vragen en opmerkingen naar: inkoop@twortwat.nl (vermeld indien mogelijk je bestelnummer).

Het recept van oktober: Het GanseIJland

Volledig naar een bier van een bekende brouwerij en alleen de hopgiften zijn sterk vereenvoudigd.

Type Bier: IPA

Recept (10l):

alcoholpercentage:

6,5%

begin SG:

1063

eind SG:

1015

EBC (kleur):

17

EBU (bitterheid):

58

Kooktijd:

60 min

Ingrediënten

Ingrediënt

Waarde

Hoeveelheid

Kooktijd

Palemout

7ebc

2800gr

 

Pilgrim

9,3 α

26gr

60min.

Styrian Golding

6,8 α

5 gr

10min.

Cascade

9,7 α

5 gr

10min.

Cascade

9,7 α

5 gr

koudhop

Centennial

10,3 α

5 gr

koudhop

Gist:

Wyeast Brittish Ale 1098; alternatieve droge gist is: S-04

Maischschema

71 °C

68 °C

78 °C

stort

60min

2min

Groeten,

De inkoopcommissie (Stefan en Michael)

Terug naar overzicht