Terug naar overzicht

Ben Bierbrouwen

tww maart 2017
Door: Ben Jacobs

Ik had mijn verjaardagsbier (op zijn middeleeuws) in twee 5-liter flessen gezet na de vergisting. De eerste ging in korte tijd leeg op de avond zelf, rechtstreeks geschonken uit de mandfles, met veel lovende reacties. De tweede heb ik gebotteld wat nu een heel prettig biertje op de fles oplevert. Kortom, het proberen waard geweest.

Verder is alles nu gebotteld en staat er nog Porter te lageren. De voorraad is weer gestegen. Mooi. Het leerproces is de vergisting. Zeer duidelijk werd mij dit, door de actie van Jan Wurpel, om na de brouwdag een afgemeten hoeveelheid gist mee te geven. Zelden ging een vergisting zo volgens het boekje! (Net als bij mijn Middeleeuwsbier, waar ik bij de 10 lt wort éen verpakking had toegevoegd). Normaliter gebruik ik gewoon een zakje droog gist of een verpakking Wyeast per brouwsel. Niet goed dus. In 15 liter wort is éen zakje maar net voldoende en 1 Wyeast verpakking is oké (ook nog afhankelijk van het soort gist en het SG van je wort). Mij werd duidelijk dat ik van mijn robust Porter toch te veel had verlangd van de verpakking Wyeast, al kan de Irish Ale (1084) heel wat aan. Nu al meer dan een week op de lagerfles is hij nog niet helemaal klaar en pruttelt het waterslot nog vrolijk door. Ik denk dat de verlengde vergistingstijd ook wel eens ten koste kan gaan van de smaak. Dus of minder brouwen per gistverpakking, of meer verpakkingen er in, of toch maar een Wyeast gebruiken voor een giststarter. Dat levert een vlotte vergisting op en dat geeft over het algemeen het beste bier, is mijn ervaring. Dan moet mijn Saison dus lekker worden…

Proost, Ben

Terug naar overzicht