Terug naar overzicht

Maandbier en ander geneuzel, clubavond 30 januari 2017

tww februari 2017
Door: John Gouwerok

De eerste avond van het jaar was het vol, heel vol. Reden: Goede voornemens. We zullen het jaar maar eens goed beginnen. Een mooi streven want je weet maar nooit en vol is vol en dat was het!

Veel nieuwe gezichten. Het brouwen van eigen en regionaal bier en het drinken hiervan neemt onvoorstelbare vormen aan en waar kan dat beter dan bij het WORT WAT! En er iets over leren kan dan ook bij de introductie van een nieuw brouwhulpprogrmma.

De eerste vraag bij binnenkomst is standaard: “Is er maandbier en wat”? Gevolgd door: “Doe er maar een of ??” Dat viel deze keer wat tegen. Niet van tap en pas na de presentatie en dat had een reden!

Apotheker
Middeleeuwse beroepen: apotheker

Het was een speciaal historisch gruitbier, licht zurig en kruidig, van Ernst de Moor. Zonder hop en dat vraagt om enige uitleg. Waarom de smaak van de middeleeuwen terughalen? Vroeger was het zuur, matig van smaak maar beter dan drinkwater en je werd er niet ziek van. De naam van dit drankje is BIER BEHEKST omdat ons bier altijd met ST eindigt en werd vergeleken met dat van heksen die veel kruiden gebruikten zoals: jeneverbes/wijnruit/zoethout/bijvoet/gagelblad en –katjes/koriander. Er is veel kruidenthee gezet en door theemutsen geproefd om tot de best uitgebalanceerde smaak te komen. Er is om veiligheidsreden geen gebruik gemaakt van moerasrozemarijn. Het zou hallucinerend kunnen werken (of bij grote hoeveelheden giftig zijn). Of dat ook zo is, zien we straks aan de punten. We schonken het koud in glazen vanwege het hoge aantal bezoekers en de schuimvorming.

Totaal 39 wedstrijdformulieren ingenomen, aantal punten 297.63; dit geeft een gemiddelde van: 7.63. Een prachtig resultaat. DANK ERNST. Op de formulieren stond: lekker, fris&kruidig, punten voor durf. Veel x 8 en 9. Volgende keer wil hij meer gemoute haver en iets rokerige smaak inbrengen, als van oude open vuren.

Tot volgend keer,
Jullie uitbater John

Voor meer informatie, zie Brouwser: http://www.wk4.nl/nl/historie/mythen-over-bier/gruitbier

 

 

 

Terug naar overzicht