Terug naar overzicht

Pater Tripeloris

tww januari 2017
Door: Theo van de Voorde

Beschrijving

Het recept is in principe het recept van de Pater Tripeloris van de  inkoopcommissie van september 2011. Ik geef graag een toelichting op de ingrediëntenlijst.

Ik voeg altijd zuurmout toe bij blonde bieren in plaats van het water aan te zuren. Dat doe ik omdat het prima werkt en omdat ik slechte ervaringen heb met het  aanzuren met zuur, vooral tijdens het maischen, omdat je dan als gevolg van het  buffer-effect steeds verschillende waardes meet.

Gemalen gerst heb ik toegevoegd omdat ik dat toevallig in huis had, een keer gekocht bij een molenaar waarvan ik een rondleiding kreeg. Ik denk niet dat dit effect heeft gehad op de smaak.

Ik heb iets meer suiker toegevoegd omdat ik van een oud-lid van onze vereniging, Gerrit Jan Roubos, heb gehoord dat dit beter is. Hij was een echte Tripelspecialist.

Ik heb Saphir hopkorrels toegevoegd na het koken omdat ik dat een  lekkere hop vind en omdat ik met het toevoegen van hop na het koken goede  ervaringen heb opgedaan toen ik met Jan Wurpel de eerste Tripel C tripel heb  gebrouwen.

Iers mos voeg ik altijd toe bij blonde bieren om ze helderder te  maken. Voor rest is alles hetzelfde als bij het oorspronkelijke recept.

Recept gegevens

batch grootte: 10 l.
kooktijd: 90 min.
alcohol percentage: 8.4 %
begin SG: 1074
eind SG: 1015
EBC (kleur): 14.5
EBU (bitterheid): 29.0
Brouwhuis efficiëntie 75 %
Water type kraanwater

Ingrediënten

ingrediënt hoeveelheid kooktijd waarde bijzonderheden
Pilsmout (3 EBC)  1920 gram   3 EBC  
Ambermout (50 EBC) 160 gram   50 EBC  
Tarwemout (4 EBC)  300 gram   4 EBC  
Zuurmout 40 gram      
gerst- gemalen  400 gram   3 EBC  
Suiker 452 gram      
Styrian Goldings hop 36 gram 75 min. 2.7 α Bloemen  
Styrian Goldings hop 12 gram 15 min. 2.7 α Bloemen  
Willamette hop 8 gram 5 min. 5.7 α Bloemen  
Saphir hop  8 gram   3 α Pellets  
Koriander 4 gram 5 min.    
Iers Mos (Irish Moss) 2 gram 15 min.    
Wyeast 3787 trappist high gravity 1 verpakking     Leverancier: Wyeast

Maisch schema

67 °C 64 °C 73 °C 78 °C
inmaischen 15 min. 35 min. 5 min.

Opmerkingen van de webredactie

Wordt in januari 2017 als pakket geleverd met als naam - Die andere Theo, Theoostripel.
Terug naar overzicht