Terug naar overzicht

Regenwater - brouwwater - leidingwater

tww oktober 2016
Door: Jean-Pierre Bylard

Regenwater
Bron: pixabay.com
In ons clubblad van juli/augustus 2016 stond een artikel van Peter Hompe, "Delirium" dat het gebruik van regenwater als brouwwater behandelde. Dat trok onmiddellijk mijn aandacht en ik heb toen Peter benaderd. Dit resulteerde in dit stuk. Een aanvulling op, en een uitwerking van zijn exposé over het gebruik van regenwater als brouwwater. Met Peter heb ik overlegd om dit verder uit te werken.

Waar ben ik aan begonnen ? Digitaal zwierf ik de halve wereld over: van Duitsland naar Amsterdam, van India naar Gouda, enz. Maar niet getreurd, het was een mooie reis en ik zal er hiervan verslag doen.

Het artikel van Peter Hompe. Toen ik het las kwamen de eerste vraagjes naar boven: Regenwater is dat schoon ? Hoe krijg je het schoon ? Wat blijft er tòch nog inzitten?

Eerst naar de brouwerij “De Prael” ge-emaild. Het water verzamelen ze van de daken van de Intratuin. Uiteraard filteren ze het water: blaadjes, stof, insecten, e.d. gaan eruit. Maar…de opgeloste ureum uit vogelpoep (want Amsterdam betekent: veel meeuwen, duiven en ander gevogelte ) en de gassen die in de lucht zitten; kooldioxide, stikstofoxide, zwaveldioxide? Daar was geen antwoord op, ofwel: die stoffen zitten in zo’n geringe mate in het water opgelost dat het niet merkbaar is maar er wordt nog wèl onderzoek naar gedaan.

Oké, het uitgangspunt van regenwater is dat het "gedestilleerd water" is. Kalk, hormoonverstorende stoffen en pesticiden zitten er niet in. Dat eerste is soms een gemis. Ik herinnerde me een artikel van Ben Uijtenhaak (clubblad september 2014) over de trappisten van Rochefort. Water uit de Tridainebron, water uit een kalklaag, gebruiken ze voor hun bier. Water zònder kalk levert dan niet hun specifieke bier op. Regenwater, zó vers uit de hemel, kunnen ze dus niet gebruiken. Ze vrezen wel een nitraatverontreiniging. Maar dàt, hoorde ik van een andere waterdeskundige, kan binnenkort ook uitgefilterd worden, met een UF-membraan filter (!?) ná de mechanische filtering.

Al verder lezende, kwam ook het Nederlandse leidingwater in het vizier. "Wij hebben in Nederland het beste drinkwater!" hoor je menigeen roepen. Oh ja ? Toen kreeg ik een aantal artikelen over de kwaliteit van ons drinkwater onder ogen.

Bijvoorbeeld in een artikel van Nico Mes (oktober 2005) komen andere stoffen, van belang bij het bier maken, aan de orde. Gelukkig, niet alles is slecht voor ons bier.  Het door ons gebruikte leidingwater voor bierbrouwen is niet ècht slecht, maar helemaal goed? Want 100x minder dan 1 gram van verschillende verontreinigingen, kan toch een cocktail opleveren waarvan we de gevolgen niet weten. Zo slecht als in Duitsland, waar ondanks het Reinheitsgebot, in 14 van de bekendste en populairste bieren sporen zijn gevonden van glyfosaat, dat hebben wij niet. Glyfosaat is een kankerverwekkend pesticide (onkruidbestrijder), waarvan 4 tot 300 maal teveel in het bier werd gevonden.

Zó erg hebben wij het hier (nog) niet. Mijn zegsman van Waternet Amsterdam zegt dat ons water ook niet van alle smetten vrij is, maar desondanks nog steeds voldoet aan hoge eisen v.w.b. goed drinkwater. Ook water bedrijf OASEN-Gouda is eenzelfde mening toegedaan. (Weten jullie dat bv. in een het heel dure, luxe mineraalwater “San Pellegrino” zoveel zwaveldioxide opgelost is ( 430 mg/lt ) dat het in Nederland niet eens in het oppervlakte water geloosd mag worden ?)

Gebruiken we daarom voorlopig maar ons leidingwater. Want de levering van gezuiverd regenwater voor brouwwater zit er voorlopig nog niet in. Misschien dat osmosewater een oplossing kan vormen.

Wordt vervolgd, want 2 van mijn bronnen ( osmosewater en gedestilleerd water) borrelen nog.

 

Terug naar overzicht