Terug naar overzicht

Wyeast gisten

tww september 2016
Door: Donovan Larmonie

Een andere bekende gistfabrikant is Wyeast. Deze gistproducent is bekend om de smackpacks en gistbuisjes. Wyeast heeft een heel scala aan giststammen voor het brouwen van de lekkerste bieren. Hieronder een overzicht van de bekende Wyeast gistsoorten die ook bij ‘t Wort Wat verkrijgbaar zijn voor het maken van een goeie giststarter.

1007 German Ale

Een echt bovengistend gist met lage ester vorming en een breed temperatuurbereik. Vergisting bij hogere temperaturen kan lichte fruitigheid produceren. Deze poedervormige stam resulteert in gist die na de vergisting in suspensie overblijft. Bieren gebrouwen met deze gist rijpen snel, zelfs wanneer bij lagere temperaturen wordt vergist. Produceert geen tot weinig waarneembare diacetyl.

  • Uitvlokking: laag

  • Vergistingsgraad: 73-77%

  • Vergistingstemperatuur:13-20°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 11% ABV

Kan gebruikt worden voor de volgende bierstijlen: Tarwe- of roggebier, Berliner Weisse, Bière de Garde, Düsseldorf Altbier, Kölsch en Noord-Duitse Altbier

1028 London Ale

Deze gist geeft een fris en fruitig mineraal profiel. Wordt vaak gebruikt voor bieren met een hoog begin SG of wanneer een hoge vergistingsgraad gewenst is.

  • Uitvlokking: Medium-Laag

  • Vergistingsgraad: 73-77%

  • Vergistingstemperatuur: 15-22°C

  • Alcoholtolerantie: 11% ABV

Wordt gebruikt voor het brouwen van Brown Porter, Dry Stout, Engelse Barleywine, Foreign Extra Stout, Mild, Brown Ale, Old Ale, Robuust Porter en Russian Imperial Stout

1056 American Ale

Deze ‘schone’ gist, geeft een frisse smaak met lage fruitigheid en milde esterproductie. Een zeer veelzijdige gist voor stijlen die een dominant mout- en hopkarakter wensen. Deze gist geeft overigens ook een milde citrustoets aan het bier als tussen de 15-19ºC wordt vergist. Als je deze gist gebruikt zul je het bier moeten filteren voor helder bier.

  • Uitvlokking: Medium-laag

  • Vergistingsgraad: 73-77%

  • Vergistingstemperatuur: 15-22°C

  • Alcoholtolerantie: 11% ABV

Met deze gist kan je de volgende bieren brouwen: Amerikaanse Amber Ale, American Barleywine, Amerikaanse Brown Ale, American IPA, American Pale Ale, American Stout, Braggot, Brown Porter, Winter Special Bier, Cream Ale, Dry Stout, Fruit bier, Imperial IPA, Irish Red Ale, Rookbier, Russian Imperial Stout, Spice of Herb Ale, Strong Scotch Ale of Houtgelagerd bier.

1084 Irisch Ale

Deze veelzijdige gist vergist zeer goed in donker wort. Het is een goede keuze voor de meeste bieren met een hoog begin SG. Bieren vergist in het lagere temperatuurbereik produceren een droog, scherp profiel met een subtiele fruitigheid. Fruit en complexe esters zullen toenemen bij gistingstemperaturen boven de 18°C.

  • Uitvlokking: Medium

  • Vergistingsgraad: 71-75%

  • Vergistingstemperatuur: 16-22°C

  • Alcoholtolerantie: 12% ABV

De volgende bierstijlen kunnen met dit bier worden gebrouwen: American Barleywine, Baltic Porter, Dry Stout, Foreign Extra Stout, Imperial IPA, Irish Red Ale, Oatmeal Stout, Rookbier, Robuust Porter, Scottish Export 80, Scottish Heavy, Scottish Light 60, Spiced of Herb Ale, Strong Scotch Ale, Sweet Stout en Houtgelagerd bier

1098 British Ale

Deze gist zorgt ervoor dat het mout- en hopkarakter het smaakprofiel domineren. Het vergist droog en fris en produceert uitgebalanceerde bieren met een schone en neutrale smaak.

  • Uitvlokking: Medium

  • Vergistingsgraad: 73-75%

  • Vergistingstemperatuur: 18-22°C

  • Alcoholtolerantie: 10% ABV

Goede gist voor het brouwen van een Blond, Engelse Barleywine, Noord Engelse Brown Ale, Robuust Porter, Scottish Export, Scottish Heavy en Scottish Light.

1214 Belgian Abbey

Een veelgebruikte en alcoholtolerante Abdijgist die geschikt is voor verschillende Belgische bieren. Deze gist produceert een mooi esterprofiel, evenals licht kruidige alcoholnoten. Deze gist kan wat traag op gang komen maar vergist heel ver door.

  • Uitvlokking: matig laag

  • Vergistingsgraad: 74-78%

  • Vergistingstemperatuur:20-24°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 12% ABV

Deze gist kan je gebruiken om de volgende bieren te brouwen: Belgische Dark Strong Ale (Quadruppel), Belgische Dubbel, Belgische Specialty Ale, Belgische Tripel, Christmas/Winter Special Bier, Witbier.

1275 ThamesValley

Deze gist produceert klassieke Britse bitters met een rijk en complex smaak profiel. De gist geeft een licht malt karakter, lage fruitigheid, weinig esters en is schoon en goed in balans

  • Uitvlokking: matig laag

  • Vergistingsgraad: 72-76%

  • Vergistingstemperatuur:16-22°C

  • Alcoholtolerantie : ongeveer 10% ABV

Geschikt voor het brouwen van een Brown Porter, Dry Stout, Düsseldorf Altbier, Extra Special/Strong Bitter (Engels Pale Ale), Foreign Extra Stout, Northern Engels Brown Ale, Robuust Porter, Speciaal/Best/Premium Bitter en Standard/Ordinary Bitter.

1318 London Ale III

Afkomstig uit een traditionele Londense brouwerij, geeft deze gist een prachtig mout- en hopprofiel. Het is een echte ale gist met een fruitige, zeer licht en zacht evenwichtige smaak. Deze gist geeft een licht zoete afdronk.

  • Uitvlokking: hoog

  • Vergistingsgraad: 71-75%

  • Vergistingstemperatuur:18-23°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 10% ABV

Goede gist voor een Amerikaanse Amber Ale, Engels Barleywine, Engels IPA, Extra Special/Strong Bitter (Engels Pale Ale), mild, oatmeal Stout, oude Ale, Scottish Export, Scottish Heavy, Scottish Light, Southern English Brown Ale, Speciaal/Best/Premium Bitter, Standard/Ordinary Bitter of Sweet Stout.

1388 Belgian Strong Ale

De klassieke keuze voor het brouwen van goudblonde sterke bieren. Deze alcoholtolerante giststam produceert een evenwichtig en complex esterprofiel met subtiele fenolen. Moutsmaken en -aroma's komen bij deze gist goed naar voren. Het is bekend dat deze gist tijdens de vergisting kan blokkeren bij een SG van 1.035. Overhevelen of licht beluchten kan de gist aanmoedigen om de vergisting te voltooien.

  • Uitvlokking: laag

  • Vergistingsgraad: 74-78%

  • Vergistingstemperatuur: 18-27°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 12-13% ABV

Met deze gist kun je een lekkere Blond, Belgische Specialty Ale, Belgische Tripel, Bière de Garde en Winter Special Bier brouwen.

1728 Scottish Ale

De Schotse ale gist van Wyeast is bij uitstek geschikt voor de sterke, moutige Schotse bieren. Deze soort is zeer veelzijdig en wordt vaak gebruikt als een ‘house’ gist omdat het neutraal en schoon vergist. Hogere gistingstemperaturen zorgen voor een verhoogd esterprofiel.

  • Uitvlokking: hoog

  • Vergistingsgraad: 69-73%

  • Vergistingstemperatuur:13-24°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 12% ABV

Deze gist kan je gebruiken voor American Barleywine, Baltic Porter, Braggot, Winter Special Bier, Foreign Extra Stout, Imperial IPA, Old Ale, Rookbier, Russian Imperial Stout, Scottish Export, Scottish Heavy, Scottish Light, Strong Scotch Ale en Hout gelagerd bier.

1762 Belgian Abbey II

Een uitstekende giststam voor gebruik in de Belgische donkere sterke bieren. Deze stam heeft een relatief helder profiel die het mogelijk maakt om een rijk malt- en onderscheidend ethanolkarakter te laten schitteren. Subtiele esters van gedroogd fruit kunnen worden geproduceerd bij gebruik bij hogere gistingstemperaturen of in wort met een hoog begin SG.

  • Uitvlokking: medium

  • Vergistingsgraad: 73-77%

  • Vergistingstemperatuur: 18-24°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 12% ABV

Deze gist is goed voor een American Barleywine, Belgian Blond Ale, Belgische Dark Strong Ale (Quadruppel), Belgian Golden Strong Ale, Belgische Specialty Ale, Bière de Garde, Russian Imperial Stout of Strong Scotch Ale.

2007 Pilsen lager

Wyeast 2007 is de klassieke Amerikaanse pilsstam. Deze milde, neutrale gist produceert bieren met een mooi moutig karakter en een zachte smaak. Het vergist droog en fris met minimale zwavel of diacetyl. Bieren van deze gist vertonen de kenmerken van de meest populaire pils in Amerika.

  • Uitvlokking: Medium

  • Vergistingsgraad: 71-75%

  • Vergistingstemperatuur: 9-13°C

  • Alcoholtolerantie: 9% ABV

Goed voor het brouwen van Classic American Pilsner, Dark American Lager, Duitse Pilsner (Pils), Lite American Lager, Premium American Lager, Schwarzbier en Standard American Lager

2112 California lagerbier

Deze giststam is bijzonder geschikt voor het produceren California Common-achtige bieren. Behoudt zijn lagereigenschappen bij temperaturen tot 18°C en produceert moutige, glasheldere bieren. Deze soort wordt niet aanbevolen voor gisting op lagere temperaturen.

  • Sedimentatie: hoog

  • Vergistingsgraad: 67-71%

  • Vergistingstemperatuur:14-20°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 9% ABV

2112 California lagerbier is geschikt om een Baltic Porter, California Common Beer, Winter Special Bier, Cream Ale, Rookbier, Premium American Lager, Spice of Herb Ale te brouwen.

2124 Bohemian pils

Deze Carlsberg type gist is de meest gebruikte pilsgiststam ter wereld. Deze soort produceert een duidelijk moutig profiel met enig esterkarakter en een verfrissende afdronk. Een veelzijdige stam die heel goed gebruikt kan worden voor lagers of pilsners bij een vergistingstemperatuur van 8-12°C . Het kan ook worden gebruikt voor de alledaagse bierproductie met vergisting bij 18-20°C. Een grondige diacetyl rust wordt aanbevolen als de vergisting is voltooid.

  • Uitvlokking: Medium-laag

  • Vergistingsgraad: 73-77%

  • Vergistingstemperatuur: 8-22°C

  • Alcoholtolerantie: 9% ABV

Baltic Porter, Bière de Garde, Bohemian Pilsner, Classic American Pilsner, Dark American lager, Doppelbock, Dortmunder, Eisbock, Duitse Pilsner (Pils), Maibock/Helles Bock, Munich Dunkel, München Helles, Oktoberfest/Märzen, Schwarzbier, traditionele Bock en een Vienna Lager zijn allemaal bieren die je met deze gist kunt brouwen.

2308 München pils

Dit is een unieke soort, geschikt voor het produceren lekkere lagers. Het is erg zacht, gebalanceerd en full-bodied. Een grondige diacetyl rust wordt aanbevolen na de vergisting.

  • Uitvlokking: medium

  • Vergistingsgraad: 70-74%

  • Vergistingstemperatuur: 9-13°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 9% ABV

Geschikt voor Rauchbier, Doppelbock, Eisbock, Maibock/Helles Bock, Munich Dunkel, Oktoberfest/Märzen, traditionele Bock en Vienna Lager.

2565 Kölsch (Keulen)

Dit is een klassiek, echt bovengistend gist van een traditionele brouwerij in Keulen, Duitsland. Bieren die gebrouwen worden met deze gist zullen het fruitige karakter van een ale vertonen met een schoon en helder pilsprofiel. Het produceert weinig of geen waarneembare diacetyl. Deze gist kan ook worden gebruikt om een snelle pseudo-pils te produceren en vergist ook bij relatief lage 13-16°C temperaturen. Deze poedervormige giststam resulteert in gist die die blijft zweven in het bier na de vergisting. Het vereist filtratie of extra tijd om te lageren voor een helder bier.

  • Uitvlokking: laag

  • Vergistingsgraad: 73-77%

  • Vergistingstemperatuur: 13-21°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 10% ABV

Een mooie gist voor het brouwen van Amerikaanse tarwe- of roggebier, Berliner Weisse, Bière de Garde, Cream Ale, Düsseldorf Altbier, Fruit Beer, Kölsch en Noord-Duits Altbier.

3068 Weihenstephan

De klassieke en meest populaire Duitse witbiergiststam die wereldwijd wordt gebruikt. Deze giststam produceert een mooi en delicaat evenwicht van bananen esters en kruidnagel fenolen. Door te vergisten bij een hogere gistingstemperatuur, het verhogen van de wortdichtheid en/of het verminderen van de hoeveelheid gistcellen kan je voor een hogere esterproductie zorgen. Een te hoge hoeveelheid gistcellen kan leiden tot een bijna volledig verlies van het banaankarakter. Het verlagen van het esterniveau geeft een aanweziger kruidnagelprofiel. Deze gist geeft ook zwavelachtige fenolen maar deze zullen verdwijnen tijdens het rijpen. Deze gist is zeer poederachtig en extra vergistingsruimte (33%) is aanbevolen.

  • Uitvlokking: laag

  • Vergistingsgraad: 73-77%

  • Vergistingstemperatuur: 18-24°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 10% ABV

Dunkelweizen, fruit Beer, Hefe-Weizen, Roggebier, Weizen/Weissbier en Weizenbock kunnen met deze gist worden gebrouwen

3278 Begian Lambic Blend

Dit mengsel bevat gist- en bacterieculturen die belangrijk zijn voor het brouwen van spontane gistingsbieren uit de Lambic regio. Een gebalanceerde mix van een Belgische ale gist, een sherry gist, twee Brettanomyces giststammen, een Lactobacillicuscultuur en een Pediococcuscultuur die de gewenste smaak aan het bier geven. Propageren van deze mix wordt afgeraden omdat het zal resulteren in een gewijzigde verhouding van de afzonderlijke componenten. Deze mix zal een zeer droog bier produceren als gevolg van de super-vergistingscapaciteiten van de gemengde gisten en culturen.

  • Uitvlokking: Variabel

  • Vergistingsgraad: 70-80%

  • Vergistingstemperatuur: 17-24°C

  • Alcoholtolerantie: ongeveer 11% ABV

Goed voor het brouwen van een Vlaams Rood, Fruit Lambic, Geuze of een ongemengde Lambic.

3724 Saison

Deze stam is de klassieke farmhouse ale gist. Een traditionele gist met een kruidig karakter en met complexe aroma's zoals kauwgom. De smaak is scherp en droog in de mond met een lichte fruitigheid. Verwacht een frisse, licht zure afdronk (het resultaat van hoge gistings temperaturen). Deze gist is berucht voor zijn snelle en krachtige start van de vergisting, om vervolgens rond een SG van 1.035 te blijven hangen. Geef het bier de tijd en een warme plek en het zal dan gewoon uitvergisten. Hogere gistingstemperaturen van ten minste 32°C of het gebruik van een tweede gist kan de vergisting versnellen.

  • Uitvlokking: Laag

  • Vergistingsgraad: 76-80%

  • Vergistingstemperatuur: 21-35°C

  • Alcoholtolerantie: 12% ABV

Saison!

3787 Trappist hoog Gravity

Een klassieke gist voor het brouwen van een Belgische dubbel of Belgische tripel. Deze trappistengist produceert een mooi evenwicht aan complexe fruitige esters en fenolen, waardoor je het ook kunt gebruiken voor andere Belgische bieren. Een vlokkig, echt bovengistend gist (extra vrije ruimte wordt aanbevolen), die vergist bij een breed temperatuurbereik. Deze giststam is een goede Belgisch bier ‘house’ gist.

  • Uitvlokking: Medium

  • Vergistingsgraad: 74-78%

  • Vergistingstemperatuur: 18-25°C

  • Alcoholtolerantie: 11-12% ABV of hoger

Perfect voor het brouwen van een Belgische Dubbel, Belgische Specialty Ale, Belgische Tripel of Bière de Garde.

3944 Belgian Witbier

Deze veelzijdige witbier giststam kan worden gebruikt voor verschillende Belgische bieren. Deze soort produceert een complex smaakprofiel, gedomineerd door kruidige fenolen met een lage tot matige esters. Het is een goede keuze als je een subtiel kruidnagelprofiel niet wil laten overschaduwen door esters. Deze gist zal vrij droog fermenteren met een licht zurige afdronk, welke het gebruik van haver, gemoute en ongemoute tarwe complementeert. Geef deze gist de ruimte (33% van je gistvat) want het is een echt bovengistend gist.

  • Uitvlokking: Medium

  • Vergistingsgraad: 72-76%

  • Vergistingstemperatuur: 16-24°C

  • Alcoholtolerantie: 11 tot 12% ABV

Geschikt voor verschillende Belgische bieren zoals een Belgische Dubbel, Belgische Tripel en Witbier.

Bron:

Wyeast, www.wyeast.com

Terug naar overzicht